Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще инициира подписка за референдум, ако НС не приеме предложението на президента

| обновено на 30.01.14 в 12:32
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще инициира подписка за референдум за изборните правила, ако Народното събрание не приеме предложението на президента. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов

По принцип, аз съм привърженик на референдума. Не виждам нищо лошо да се направи и ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме една подписка и ще го направиме. Все пак, нека българските граждани да имат правото да кажат по тая толкова злободневна тема вече 20 години - купуване на гласове, манипулация на избори, своето мнение. 

Снощи, в обръщение към нацията, държавният глава настоя за референдум едновременно с вота за европейски парламент, който да разреши въвеждането на смесена избирателна система, задължително и електронно гласуване.

От БСП разкритикуваха инициативата на президента и обвиниха държавния глава, че прави услуга на ГЕРБ. Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира: Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на политическа партия ГЕРБ, за.да се попречи за приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ по кодекса на Фидосова. И за първи път имаме държавен глава, който беше избран по един нечестен начин с мащабни манипулации.

Волен Сидеров коментира в кулоарите на парламента, че президентът Росен Плевнелиев няма морално право да говори за избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени