Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът постави под въпрос предложенията на Плевнелиев за референдум

Вицепрезидентът Маргарита Попова постави под въпрос предложените от държавния глава Росен Плевнелиев теми за предстоящ референдум и най-вече за допитването за задължително гласуване. 

Нашите политици - отбрани мъже и жени, дали могат и как да стимулират избирателна активност, без това да се превръща в задължение, това да бъде чакан момент, за да допринесеш съзнателно за повече демокрация в нашето общество. Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията, което, разбира се, е един възможен механизъм, или това може да стане по друг начин?

Според Маргарита Попова, за да се реализира идеята за задължителното гласуване, ще трябва тя да мине и през полето на Конституцията. Тя определи мярката като диктат на публичната власт, която стимулира избирателната активност.

Маргарита Попова каза още, че за това предложение трябва да има дебат и тя не иска да предрешава дискусията и решенията, които трябва да вземат политиците.

По повод поискания вот на недоверие вицепрезидентът заяви, че неслучайно е поискала темата за сигурността да се обсъжда в Консултативния съвет, а да не бъде поставяна от политическа партия. Причината е, че Консултативният съвет за национална сигурност би излязъл с единна позиция, а сега в парламента може да се очаква конфронтация: 

Сега има опасност, когато тази тема за специалните разузнавателни средства и темата "сигурност" бъде изнесена, точно в този момент да се използва парламентът, за да се конфронтират отново, което аз не желая. Искам да има колкото се може по-малко конфронтация, особено във време преди избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна