Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Маринова: Инспекторатът към ВСС е в институционална криза

Съюзът на съдиите в България ще предложи свой кандидат за главен съдебен инспектор след консултации в съсловието

Снимка: БГНЕС

Отдавна настояваме процедурите за избор на висши държавни органи и на органи на съдебната власт да са прозрачни, защото се промениха процедурните правила, така че те да изглеждат публични, но не се постигна тази прозрачност, която всички очакваме. Това каза председателят на Съюза на съдиите Таня Маринова в интервю за предаването "Неделя 150“.
Процедурата по избор на главен съдебен инспектор беше наблюдавана от всички с огромно очакване, което тя не оправда. Затова се обърнахме към НС с коментар, че е неразумно кратък срокът за издигане на кандидатура. Новият срок позволява да бъде проведена действително прозрачна процедура, стига да има желание за това. Старата процедура не беше много по-различна, но този неразумно кратък срок не даваше възможност нито депутатите да проведат съответни консултации, за да намерят подходящ кандидат, нито да обяснят разумно защо са се спрели на този кандидат, добави тя.

Според нея Инспекторатът към ВСС е в институционална криза: Повече от една година той няма ръководител. Проблемът е, че до днес не сме видели политиците да са научили своя урок. Те не осъзнават, че трябва да обосноват кандидатурите, които издигат. Не е проблемът в липсата на състезателност. Може да има един кандидат, който да е перфектен за тази длъжност, но първо трябва да се направи анализ на дейността на този орган, трябва да е ясно какви са приоритетите на Инспектората. Само по този начин може да се определи профилът на кандидата. Политиците и този път отказаха да обяснят защо са се спрели на тази кандидатура и как прецениха, че тя притежава необходимите качества.

Съюзът на съдиите в България ще предложи свой кандидат за главен съдебен инспектор след консултации в съсловието. Според председателя на Съюза съдийската общност трябва да покаже, че има капацитет да излъчи достоен човек за този ключов пост.

След като няма представляващ, дейността на Инспектората към ВСС е блокирана, обясни Маринова: Точно затова политиците трябва ясно да кажат дали има нужда от този орган, дали те считат дейността му за важна и дали са готови да се обединят около професионална кандидатура, която да движи дейността на този орган или за тях не е важно той действително да осъществява правомощията, които са му възложени по закон и затова могат да го оставят бездействащ години наред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна