Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: БСП сне доверието си и от хора, които не са били на проявите и обсъжданията на АБВ

Снимка: БГНЕС

 

Предложените за референдум три въпроса на президента не би трябвало да се обсъждат в България и това няма отношение към европейските практики, защото и по трите въпроса има различни практики в ЕС. Това е изцяло национално решение. Това каза кандидатът за евродепутат в листата на АБВ Ивайло Калфин в интервю за предаването „Неделя 150“.

Преди да се зададат тези въпроси на референдум трябва да се изчистят с доста дискусии преди тях, но  при всички случаи трябва да има съгласие по тях, каза той.

Според Калфин дискусията за рефенрендум няма да промени темата за евровота: Изборите са след 4 м4сеца, което означава, че тези теми се обсъждат на референдум по време на европейския вот, правилата преди това няма да бъдат променени. Очаквам на някои от тези въпроси да се даде отговор с новия Изборен кодекс, който така или иначе се приема изключително късно се приема и не е редно да се приеме непосредствено преди изборите.

По повод на снетото доверие към участващите в проекта АБВ членове на БСП, Калфин каза: За мен е  твърде емоционална реакцията на БСП, включително и на вчерашния пленум. Не знам какво означава свалянето на политическо доверие, но изключването едва ли е най-доброто. Още повече видях, че в списъка, който вчера изтече в медиите, има хора, които не виждам по каква причина са в него. Има други хора, които явно участват и не фигурират. Това навява на мисълта, че някой използва тази процедура, за да си разчиства сметките. /…/ Има хора, които нито са идвали на публичните прояви, нито са участвали в обсъжданията на това, което правим, но се появиха в тези списъци. Ако са ги разпознали, това вече се казва лов на вещици - някой когато разпознава по неясни критерии врага и след това го наказва.

Калфин заяви, че е възможно да има диалог и с БСП: И аз и колегите ми се въздържаме от даване на квалификации на това, което се случва в БСП.

За нас евроизборите са до голяма степен вътрешна политика. Фондовете, които се договарят с ЕК как да бъдат изразходвани са резултат от вътрешна политика. Проблемът е, че каквото и да правим в ЕС ние би трябвало да го направим, за да защитим интересите на българските грждани и не може да разделим политиката на вътрешно и европейско и по образование, по здравеопазване, демография. Има много силни европейски инструменти, които ако решим можем да ползваме, но за да ги ползваме трябва да знаем какво искаме.

Калфин обясни и позицията на АБВ спрямо правителството: Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори, ако не се променят правилата. Проблемът не е в правителството, а в парламента и по начина, по който се упражнява властта – по един непрозрачен, неясен за хората  и нямащ нищо общо с предизборните обещания начин. Трябва да се започне диалог, в който да се потърсят новите правила и да се окаже граждански натиск върху институциите и парламента – те да бъдат много по-прозрачни.

Той потвърди, че АБВ ще бъде коалиция от партии, но не поясни кои партии ще влизат в нея. Калфин беше категоричен, че партиите няма да от сега представените в парламента и подчерта, че целта не е създаването на политическа партия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени