Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: АБВ е най–сериозната външна заплаха за БСП от 1990-а насам

Снимка: БГНЕС
Изключването на хора от българските партии не е лесна работа, коментира политологът Евгений Дайнов в предаването "Нещо повече" във връзка с решението на Националния съвет на БСП да снеме политическото доверие и да отнеме правата за заемане на партийни длъжности на подкрепящите листата на АБВ за изборите за Европейския парламент.

Според него, ако ръководството на левицата е могло да изключи Георги Първанов, Румен Петков и още 11 души, е щяло да го направи, но не са имали тази възможност, тъй като уставът на партията не го позволява.

АБВ е най-сериозната външна заплаха на БСП от 1990-а година насам. Георги Първанов и Ивайло Калфин успяват да се позиционират като по-малкото зло в много обществени среди, не само леви. Прави са БСП да се притесняват, защото Калфин и Първанов ще привличат достатъчно гласове и от лява периферия, и от средите на БСП, и от хора, които не биха гласували изобщо. Аз съм убеден, че ще реализират добри резултати на предстоящите избори, отнемайки поне един мандат на БСП
, каза Евгений Дайнов.

Според него съществува парадокс в това, че Георги Първанов бива възприеман като европеец, въпреки че по думите му той е фундаментално антиевропейски настроен. Политологът коментира, че обществото дава кредит на доверие на Първанов и Калфин, защото изглеждат по-умерени, а управляващите изглеждат нервни:

Цяло лято им беше казвано на БСП и ДПС, че играят грешната стратегия за отбрана срещу големия протест. Те можеха да отиграят протеста и исканията, но се затвориха в свой свят, в който всеки, който протестира срещу тях, е платен агент на американския империализъм или нещо от този сорт. А когато се затвориш в свой свят, рано или късно се сблъскваш с реалния свят и той те смачква. Този момент дойде за БСП. От 20 дни измисленият им свят се сблъска с реалния и затова са толкова изнервени. Това им личи, те нямат стратегическа реакция по нито един въпрос.


Според Дайнов социалистите са направили две фундаментални грешки през последните седмици. Първата е реакцията на БСП към възможността да има втора лява листа за евроизборите. Другата е реакцията към възможността за референдум, предложен от президента.

Цялото интервю на Емилия Антова с Евгений Дайнов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна