Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 хиляди безработни са започнали работа в Търговищко

Снимка: www.karieri.bg

Над 5 хиляди безработни са започнали нова работа през миналата година в петте общини на Търговищка област, сочи статистиката на Агенцията по заетостта. Почти половината от тях са без каквато и да е квалификация и специалност. 

Нискоквалифицираната работна ръка е получила реализация предимно в частни фирми от селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и търговията, където са назначени около три хиляди безработни, обобщи директорът на Бюрото по труда в Търговище Иван Топалов.

През миналата 2013-а година средномесечният брой на безработни, регистрирани в трите бюра по труда в област Търговище – Търговище, Попово и Омуртаг, е 9692. В сравнение с 2012-а безработните са се увеличили само със 184, което като темп на нарастване е много по-малък от очакваното. Равнището на безработица за област Търговище, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 19,7%. За сравнение – средногодишното равнище на безработица за страната е 11,3 на сто.

Очаква се от 1-ви април безработицата в Търговище да се увеличи с 10 процента, поради планираното освобождаване на над 400 души от акумулаторния завод.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени