Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър смята, че британската Партия за независимост е заплаха за мира в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намиращият се на посещение във Великобритания германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че британската Партия за независимост е заплаха за мира в Европа.

Надигането на евроскептични групировки като британската Партия за независимост спъва сътрудничеството, което съхранява мира на Континента с десетиления, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

По време на посещение в Лондон за разговори с британския му колега Уилям Хейг Щайнмайер каза, че е загрижен от евроскептичната тенденция, която помага за каузата на партии като британската Партия за независимост, германската Алтернатива за Германия и френския Национален фронт, и накара британския премиер Дейвид Камерън да предложи референдум за членството в Европейския съюз. Освен това той критикува опита на Камерън за преразглеждане на споразумението за членство в Европейския съюз, като изтъкна, че Германия и Великобритания не "теглят каруцата" в една и съща посока.

Щайнмайер посочи, че организирането на евроскептиците в партии и обръщането на все повече внимание към тях в момент, когато Европа е в криза, не прави по-лека работата на сегашните правителства. Аз наистина не смея да правя каквито и да е прогнози за бъдещето на Европейския съюз, тъй като европейските лидери са разединени по въпроса за промяна на договора за членство, изтъкна Шайнмайер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна