Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери търсят изход от кризата в Украйна

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън пристига на посещение в Украйна, за да окаже съдействие за  извеждане на страната от политическата криза. Малко по-рано стана ясно, че Европейският съюз и Съединените щати обмислят отпускане на финансова помощ на Киев.

По повод информациите, че Брюксел и Вашингтон може да отпуснат съвместно финансова помощ на Киев,  председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че Евросъюзът няма да се съревновава финансово с Москва за привличането на Украйна: Идеята, че за да подпишем споразумение, трябва да платим нещо, е напълно погрешна. Затова Европейският съюз, страните-членки, заявиха ясно във Вилнюс, че няма да наддаваме и да се съревноваваме кой ще плати повече за подписа на Украйна.

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер се обяви за налагането на санкции на украинското правителство. Изявлението на министъра се различава от позицията на канцлера Ангела Меркел, която обяви, че не се обсъждат санкции срещу Украйна.

Украинският президент Виктор Янукович може да свика предсрочни избори, ако не успее да се споразумее с опозицията, заяви украинският депутат Юрий Мирошниченко. По думите му Янукович обмисля два възможни сецнария за намиране на изход от политическата криза в страната. Първият план предвижда освобождаване на окупираните правителствени сгради и амнистия за участниците в масовите демонстрации, вторият са предсрочни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна