Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: Само 4000 бежанци живеят в лагерите

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите, посетили Харманли, успяха да придобият относително обективна, но все пак по-рамкова представа за нещата. В рамката на работната група, която се проведе в петък, останахме с впечатлението, че на този етап се отделя повече внимание на националната сигурност, свързани с това бежанците да получат регистрация, но по отношение на интеграцията на този етап няма достатъчно сериозна политическа визия. Това каза Деница Сачева от групата "Приятели на бежанците“ в интервю за предаването "Хоризонт до обед“.

Според нея трябва да се обръща повече внимание на интеграцията на бежанците и да се направи стратегия за това какви действия ще се предприемат в бъдеще: Това, че към момента има само 11 хил. души в България и тяхната съдба все още не е ясна, дали ще останат в България, дали ще тръгнат, това не трябва да ни успокоява. Това, че имаме някаква видимост на проблема, не означава, че сме го решили.

От месец август до момента бежанците в България са на издръжката на гражданското общество. Те се хранят благодарение на нашите дарения. По наши неофициални данни почти 500 хил. лв. вече са дарени от различни организации и различни индивидуални лица. Тези усилия са насочени основно към осигуряване на храна, на медицинско обслужване и на дрехи, каза още Сачева и добави: Армията готви в момента, но с дарения на доброволците. Имаме уверение, че вече нашите дарения няма да бъдат нужни, надяваме се от втората половина на февруари. Това, което правим като доброволци, е причината, поради която се намалява напрежението.


Тя обясни, че има споразумение, според което хората, които получат статут, могат да останат временно в лагерите. Малко над 4000 бежанци живеят в лагерите, беше категорична Сачева.

Цялото интервю с Деница Сачева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна