Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писатели от цял свят призоваха властите в Русия да отменят закона за "гей пропагандата"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Писатели от цял свят призоваха властите в Русия да отменят законите за "гей пропагандата" и за защита чувствата на вярващите.

Призоваваме властите на Руската федерация да отменят тези закони, ограничаващи свободата на словото, се казва в отворено писмо на писателите, публикувано в британския вестник "Гардиън". То е подписано от над 200 писатели от 30 страни, включително трима лауреати на Нобелова на награда за литература - Уоле Шоинка, Елфрида Йелинек и Орхан Памук

Законът, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни, беше приет в Русия в края на юни
2013-а г. Едновременно с него беше приет и Закон за защита на чувствата на вярващите, който беше внесен в Държавната дума през септември 2012-а г., скоро след осъждането на пънк групата "Пуси райът" за т.нар. "пънк молебен" в главния катедрален храм на Москва.
Законът за "гей пропагандата" предизвика широк обществен отзвук отвъд пределите на Русия във връзка със Зимните олимпийски игри, които ще бъдат открити утре в Сочи. Редица западни политици и правозащитници призоваха за бойкотиране на игрите. През януари отворено писмо до властите в Русия с молба да бъде отменен законът подписаха 27 нобелови лауреати.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени