Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешки жертви ли са необходими

| обновено на 06.02.14 в 11:00
Снимка: БТА

Кражбата на метали и предаването им за рециклиране, защо последните решения не помогнаха, как могат да бъдат спрени нарушителите – за това в „Нашият ден” говорим с инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Владимир Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация по рециклиране, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и колегата от програма „Христо Ботев” Валери Леков.

Прогнозата на Валери Леков, познаващ проблемите на представители на уязвими социални групи, е влошаване на ситуацията с бедността и оттам – увеличаване на кражбите.
Според Бисер Минчев, ако тази прогноза е вярна, ще се стигне до човешки жертви при пътувания с влак. За да не се случи това, трябва да се предприемат спешни действия от страна на законодателната, съдебната и изпълнителната власт. Увеличаването на наказателната отговорност за престъпленията е един от факторите за положителна промяна.
Според Владимир Димитров, натискът върху рециклиращата индустрия ще доведе до още по-голямо ограничаване на броя на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, което ще лиши много българи от дребния бизнес, който е осигурявал прехраната им с десетилетия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна