Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе трети вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски"

| обновено на 06.02.14 в 12:15
Снимка: БГНЕС
Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента вот на недоверие към правителството заради политиката му в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред. Според правилника на Народното събрание вотът на недоверие трябва да влезе за обсъждане в пленарната зала в срок от седем дни.

Депутатът Веселин Вучков обясни мотивите за поредния вот на недоверие:

На първо място това е изцяло дискредитираната реформа на сектор "Сигурност", която трае вече повече от половин година и най-вече, която просто получи граждански вот на недоверие от месец юни миналата година. Опитът специалните служби, според нас той е сполучлив, да бъдат подчинени на политически и конюнктурни интереси. Разбира се, наред с това несправянето с бежанския проблем. На следващо място - ескалиращата, ширещата се контрабанда, нещо, което вчера призна дори и самият премиер,  безпощадната масова битова престъпност, породена от редица анемични, безплодни управленски действия.

На въпрос защо внасят темата за сигурността, след като премиерът Пламен Орешарски я определи като най-неподходящата тема за опозицията, депутатът Димитър Главчев коментира:

Аз, както виждате, се въздържам от изказвания по темата "Вътрешна сигурност". Доколкото знам, той е специалист по финанси, което напоследък не е много сигурно, така че препоръчвам му и на него да не се изказва по теми, които не са му специалност, въпреки че все пак и премиерът има право да се изказва.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не се притеснява, че с вота на недоверие към правителството по темата за сигурността основните атаки на управляващите ще бъдат срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

Е и какво сега? Той може да отговори добре за постъпките си или съответно да не отговори, така че това, което е правил всеки министър е имал своите правомощия по смисъла на закона и ако има такива обвинения е длъжен да отговори. Ние с вотовете не целим да пазим или да атакуваме някои от бившите министри, точно обратното.

Председателят на ДПС Лютви Местан отново заяви, че темата на вота е несъстоятелна:

Точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, тъй като Цветанов и Борисов неслучайно се синонимизират с полицейщината, с насилието върху българските граждани, с рекета върху бизнеса.

Атанас Мерджанов
от БСП  заяви категорично, че вотът няма да успее.
 
Изброените шест мотива са изключително несъстоятелни като се има в предвид четиригодишната практика на пробив в националната сигурност, безкрайните опити за незаконно подслушване, както и над 50-те процента организирани  специализирани полицейски  акции без каквото и да е правно основание.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че и този вот на недоверие към кабинета му няма да бъде успешен. Той тепърва ще се запознава с мотивите на ГЕРБ, но на пръв прочит искането за вота му звучало като самокритика на предишните управляващи:

Самокритика е дотолкова, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата и така нататък са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление. Може би те, виждайки какво са направили, сега се забавляват.

Вотът на недоверие се обсъжда до седем дни от внасянето му, тоест това ще стане следващата седмица. Гласуването е 24 часа след края на дебата. За да бъде успешен вотът той трябва да бъде подкрепен от 121 народни представители. ГЕРБ не разполага с толкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна