Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Николаев: 2/3 от топлофикациите са работили на загуба през миналата година

Снимка: БГНЕС

Две трети от топлофикациите са работили на загуба през миналата година, като обясняват това с ниска норма на възвръщаемост на капитала. Очаква се тази година положението да се влоши още повече, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев на обществено обсъждане в енергийния регулатор.  Той допълни, че топлофикациите у нас работят с най-ниска норма на възвръщаемост на капитала от всички страни в Европа. Данни на Асоциацията сочат, че в 20 страни от ЕС тази норма се движи между 8 и 12 на сто.

В България тя е около 3%. Най-много шест и нещо. Според специалистите една норма на възвръщаемост, която е по-ниска от 8%, вече не предполага жизнеспособност на дружеството.

Проблем за топлофикациите у нас са и несъбираемите вземания. Лили Младенова от енергийния регулатор поясни, че у нас има дружества с по-ниска норма на възвръщаемост от топлофикациите, и изтъкна, че в АЕЦ "Козлодуй"  нормата е 1,5%.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира готовността на регулатора да гарантира на топлофикациите норма на възвръщаемост, по-висока от шест на сто, така:

Нека предоставят своите разчети, ще погледнем, ще видим какво предлагат и тогава, след анализ, ще определим каква да бъде нормата на възвръщаемост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени