Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Вучков: Ние ще представим конкретните данни за бежанския проблем до февруари 2013-а

Снимка: БГНЕС

Като аритметика може вотът на недоверие към правителството да е неуспешен, но аз мисля, че отвъд чисто партийното говорене, което ще бъде задължително в парламентарния дебат, все пак управляващите ще се вслушат в някои от аргументите и поне да предотвратим някакви бъдещи неуспехи в сектора за сигурност. Това каза Веселин Вучков от ГЕРБ в интервю за предаването "Нещо повече“.

Мисля, че тези вотове са полезни, защото това чувство на безпогрешност е твърде измамно и може да изиграе много по-лоша шега на управляващите. Така че все пак съм оптимист за вота,
добави той.

Вучков отговори и на коментара на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви, че провалът на ГЕРБ в сектора "Сигурност" е най-тежък:

Основен говорител на реформата в ДАНС беше г-н Христо Бисеров, така че специалният интерес изобщо не ме изненадва. По-скоро те би трябвало да замълчат, отколкото да аргументират сериозна критика срещу нас, но така или иначе ми се струва, че извън политическото говорене можем да намерим и по-разумни аргументи за това.

Той обясни, че най-общо аргументите на ГЕРБ за вота се свеждат до два: Първо като управленски решения. Тази реформа, която направиха в сектора – абсолютно необяснена на гражданите, за седем дни, без предварителни обсъждания. Имам предвид реформата на ДАНС, МВР, НПК от миналата година. Начинът беше абсолютно дискредитиращ. На второ място са фактическите резултати. Едва ли има гражданин, който да не се съгласи с извода, че всъщност масовата престъпност ескалира. Тя е безнаказана, необуздана и в голяма степен е предизвикана от някои конкретни техни стъпки, най-вече насищането на парламентарната сграда и площадите около нея със стотици полицаи, командировани от цялата страна, и още 1500 полицаи, които са на българско-турската граница. Нали си представяте какво се случва в провинцията?

Вучков заяви, че ГЕРБ ще изчетат критиките на евродоклада по отношение на реформите: Второ, едва ли е тайна вече, но за България тегне опасността да бъде задействана нова форма на мониторинг във връзка с бежанския проблем. Това не е резултат от управлението на ГЕРБ.

По отношение на подадените 120 сигнала за опасност от бежанска вълна към тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, Вучков, който беше заместник-министър на вътрешните работи при управлението на ГЕРБ, каза:

Тези цифри, които се пускат в пространството, са изсмукани от пръстите. Някой събира, обобщава, но това е несериозно. Ние ще представим конкретните данни за това, което се случи до февруари миналата година. В интерес на истината, след края на октомври се забелязват положителни тенденции по отношение на реакцията срещу имигрантската вълна. Правителството трябва да признае, че 4-5 месеца по темата "бежанци" не се правеше абсолютно нищо и сега да се оправдава с това, което е било до преди една година, според мен е неаргументирано. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени