Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Пловдив заради иска на Главното мюфтийство за четири общински имота

| обновено на 07.02.14 в 12:57
Снимка: БГНЕС
Десетки протестиращи се събраха пред Пловдивския окръжен съд, който даде ход на делото по иска на мюсюлманското вероизповедание за собствеността на четири общински имота. Над 500 фенове на футболни отбори от цялата страна и много граждани отидоха пред съдебната палата, за да изразят недоволството си от действията на Главното мюфтийство.

90 процента от българския народ. Това, че повечето хора са на работа, не значи, че не застават зад нашата позиция. Това е позицията на целия български народ. Никой не иска да се връщат мюсюлмански имоти отпреди Освобождението на мюфтийството или на ДПС, или на който и да било, заяви един от участниците в шествието.

Отиваме съвсем мирно и тихо. Искаме да видят, че тази нация иска да запази самосъзнанието, българското. Да, и те имат права, имат право да изповядват тяхната религия, но не и върху нашето
, каза друг демонстрант.

По-късно шествието, охранявано плътно от полицията, се сля с друга голяма група протестиращи, потеглили от площад "Съединение". На последвалия импровизиран митинг пред съда множеството развяваше български знамена. Изпят беше и химнът на републиката. Последваха скандирания "България" и "Долу ДПС".

В момента пред сградата на съда е спокойно. Минути преди 12 часа футболните запалянковци и останалите протестиращи се оттеглиха. Иначе близо час беше спряно движението и в двете посоки по булевард "Шести септември". В района на съдебната палата със знамена, плакати и българския трикольор протестиращите се бяха разположили на платното. Митингът им започна първоначално пред входа на съдебната палата. Имаше хвърлени димки и бомбички, но до по-сериозна ескалация на напрежението не се стигна. 

Тези дела са част от една система, която иска да унищожи това, което остана на българския народ, неговото достойнство, неговата историческа памет, неговата връзка с неговите предци. Дали ще се борят в учебниците по история да останат повече от произведенията на нашите класици, дали ще се учи за османско присъствие или за турско робство, зависи от нас, каза Елена Ваташка, председател на сдружението на футболните фенове.

Да подкрепи протестиращите тук е и писателят и драматург Христо Бойчев, който изтъкна и причините според него за заведените близо 80 дела в страната за собственост върху вакъфските имоти от страна на мюсюлманското вероизповедание:

Абсолютно незаконно и неоснователно бяха регистрирани като наследници - българското мюфтийство, по една процедура, която напълно противоречи на Закона за вероизповеданията. След това всичко вече друго е вадене на дивиденти на религиозна основа, за да се ползват като политически дивидент.

Делото ще продължи на 11-и април, за да се набавят допълнителни доказателства от СГС. Това изискаха адвокатите на Община Пловдив за доказване на приемствеността на главното мюфтийство. По време на заседанието бяха разпитани двама свидетели, имаше и провокации от страна на трима фенове, които успяха да влязат в залата и се държаха неприлично, но охраната ги отведе.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна