Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чобанов: Кадровите промени в Агенция "Митници" ще продължат

Снимка: БГНЕС


Силно недоволство посрещна разпределянето на 500 млн. лева за общините по различни проекти за развитие на регионите. На въпрос по какви критерии са разпределяни тези пари, в интервю за предаването "Неделя 150" министърът на финансите Петър Чобанов обясни:

Критериите са ясно описани в постановлението, с което се определя как ще бъдат разпределяни средствата. Там има критерии, че проектите трябва да са насочени към намаляване на регионалните различия, към осигуряване на по-добра жизнена среда в съответните населени места – било то по-малки или по-големи, към генериране на заетост, каза Чобанов.

По повод твърденията, че парите отиват в общини, управлявани от кметове на БСП и ДПС, финансовият министър обясни:

125 млн. лева отиват в общини, които се управляват от кметове на ГЕРБ. Това са 36 процента и чисто партийната статистика не дава повод за подобни критики. /…/ За първи път има инвестиционна програма, за която предварително са обявени критерии, която не се разпределя еднолично, а от междуведомствен съвет, в който участва и председателят на Националното сдружение на общините. Тази програма събра предложения за над 2 млрд. лева. Съгласете се, че при ограничен ресурс от 500 млн. лева все някой ще остане недоволен. Може би причините за недоволството на ГЕРБ се крият другаде, не точно в самото разпределение. Основната причина за недоволството е, че парите не се разпределят от тях. Сега лидерът на ГЕРБ не може да тръгне из страната и да каже – аз ви дадох тези пари, аз построих този път, аз построих тази детска градина. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна, каза Чобанов.

Според финансовия министър твърденията на ГЕРБ, че ще сезират европейски институции за начина, по който се разпределят парите, са в рамките на виртуалното и не съществува механизъм, по който това да стане. Министър Чобанов подчерта, че е готов да се срещне с кметовете на ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми. Но това ще стане само в рамките на законния формат - Националното сдружение на общините. Провеждането на подобна среща вече се обсъжда и тя може да се осъществи до десетина дни, уточни Чобанов.

От изпълнението на програмата финансовият министър очаква:

Да се генерират работни места на територията на цялата страна, а не както бе досега само в няколко големи града.

За проблемите в приходните агенции финансовият министър обясни:

Двете агенции не са достигнали своя потенциал и затова предложих на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите да бъдат оптимизирани 20 процента от работещите в Централно управление. Като това не значи, че ще бъдат съкратени, напротив, ще им се даде възможност да изпълняват функции, които са характерни за данъчна администрация, т.е. ще засилим контролните функции на данъчната администрация, да има повече възможности за ревизии и проверки. /…/ По отношение на Агенция "Митници". За съжаление я заварихме в по-неблагоприятно състояние от НАП. Там също са необходими промени. Предстои да бъде обсъден и публикуван нов Устройствен правилник на Агенцията. Основно промяна там е централизирането на мобилните групи. Смятам, че така ще дадат по-добри резултати като приходи в бюджета и борба с контрабандата. Минаха и конкурсите за ключови митници, избрани са техни нови ръководители, така че системата изглежда по-комплектована.

На въпрос дали ще продължат кадровите промени в Агенция "Митници" след отстраняването на един от заместник-директорите Чобанов каза:

Кадровите промени ще продължат до тогава, докато се сформира екипът, който докаже и като резултати, че приходите се повишават.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна