Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Искаме да покажем, че по време на криза може да се прави социална политика

Снимка: Капитал
Ден след конгреса на БСП, в интервю за предаването "Неделя 150" лидерът на левицата и президент на ПЕС Сергей Станишев коментира темата за доверието в столетницата.

Доверието винаги е важна тема в една голяма политическа партия, която е жив организъм. В крайна сметка именно то е основата на нашата сила. В известен смисъл част от проблемите, с които се сблъскахме през последните седмици се дължат в някакъв смисъл на партийно лицемерие у част от хората. Затова беше важен вчерашният конгрес със своите послания , и към членове на БСП, и към българското общество, защото показа сила, самочувствие за това да приключим, да извървим пътя, който сме започнали, след парламентарните избори. Стефан Данаилов, който наистина дълбоко развълнува конгреса със своето послание и със своите думи, спомена също така, че е имал своите вътрешни колебания и съмнения дали има смисъл при резултата от парламентарните избори, при едно относително ограничено мнозинство в парламента, което получи правителството, да продължи този път и да поеме кръста на една много тежка отговорност – да изваждаме страната от състоянието, в което беше през последните четири години. Да променим посоката на развитие, да започне държавата да бъде предсказуема, стабилна, последователна, а не всеки ден да се правят експерименти. Да подпомага бизнеса, средните и малки производители и търговци, да плаща навреме. Да покаже, че може и по време на криза да се прави социална политика, да се помага на бедните, на майките с деца, на пенсионерите. Действително да започне промяната. Не е лек този път, но посланията на конгреса бяха категорични – че имаме силата и знанията, и волята да продължим този път в името на България, каза Станишев.

Запитан дали тепърва АБВ ще показва своите последствия вътре в структурите на партията, Станишев отговори:

Смятам, че тази страница действително е затворена. Това не беше леко за всеки един от нас, защото става дума за хора, с които сме работили, за които сме работили в много техни кампании – и на Георги Първанов, и на Ивайло Калфин, с които сме спорили, но сме ги подкрепяли във всяко едно начинание практически. Затова не беше лесно, но мнението и на партията, мога да кажа, е категорично. /…/ Всички се чувстваме разочаровани, меко казано. Аз внимателно следих изявите в последния месец на тази нова политическа сила и, ей, Богу, не чух нещо, което принципно да се различава от политиките, зад които застава БСП. Това означава едно – че има някакви други мотиви, заключи Станишев.

Лидерът на БСП каза в предаването "Неделя 150", че на конгресът на партията е предложил да се проведе референдум за плоския данък.

Аз предложих това на конгреса и Националният съвет и ръководството на партията ще обсъдят този и други възможни въпроси за референдум. /…/ за това има съответните законови срокове. В крайна сметка, за едни референдум, за събирането на подписи, по закон се дава възможност за три месеца събиране, припомни Станишев.

Интервюто на Таня Величкова със Сергей Станишев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени