Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобева: Опозицията не подкрепя голяма част от текстовете за прозрачност на обществените поръчки

Снимка: БГНЕС
Очакваме около 700 участници във форума, включително Асоциацията на микропредприятията. Ако някой се чувства за непоканен, винаги са отворени вратите ни за дискусии. Това не е първата среща на правителството с бизнеса. Лично аз се срещам всяка седмица с бизнес организациите. Това е просто една инициатива за по-мащабна дискусия в рамките на диалога правителство – бизнес организации. Това заяви в предаването "Преди всички" вицепремиерът Даниела Бобева. Национален форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" ще се проведе в столицата. Срещата се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски. От страна на кабинета ще участват 11 министри.

За задължителното планиране на отпуските в микропредприятията Бобева подчерта: Вървим напред, това предложение е направено, готов е законопроектът.

По въпроса за обществените поръчки вицепремиерът коментира:

Правителството подготвя още през август законопроекта за обществените поръчки. За съжаление, дискусиите в парламента продължиха по-дълго, отколкото очаквахме. Уж всички сме за публичност и прозрачност на обществените поръчки, но се оказа, че опозицията не подкрепя голяма част от текстовете, които са свързани с прозрачността. Например предложението за това договорите да бъдат в интернет, анексите към договорите по обществените поръчки, всички промени, които целят разширяване на конкуренцията на входа, включително нашето предложение 30% да бъдат запазени за подизпълнители в големите поръчки – не срещнаха подкрепата на опозицията. Дебатите продължават. Миналата седмица законопроектът мина през водеща комисия и очакваме да влезе в зала на второ четене съвсем скоро. Дано това се случи в следващите 1-2 седмици.


Според Бобева дискусиите в залата няма да помогнат за убеждаването на опозицията, че има смисъл от промените, които ще допринесат за оцеляването на малките фирми:

Няма да успеем, вече минаха 6 месеца, дебатират се едни и същи неща. Ние не целим да облекчаваме органите по обществени поръчки, а малките и средни фирми и всички граждани, които считат, че този механизъм е тотално дискредитиран и е врата към корупцията. Въпрос на политическа воля е.


Цялото интервю с Даниела Бобева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна