Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Ралев: Заповедта за спиране на Общия устройствен план на Царево може да падне в съда

Снимка: Община Царево

Протести в 9 града организират тази вечер от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ за опазването на Странджа. Еколозите предупреждават, че прецедентът, който застраши природния парк, продължава да е в сила, въпреки че късно в петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри процедура за промяна на Общия устройствен план на общината и спря прилагането на плана от 2008-а година.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа „Балкани“ обясни в предаването „Хоризонт до обед“:

Има голяма опасност тази заповед да падне в съда. Всъщност министърът на регионалното развитие не е този, който е упълномощен да спре плана, т.е. в Закона за устройство на територията има една неяснота, която би позволила една такава заповед много лесно да падне в съда. Заради това първото, което е най-спешно, е, че чакаме заповед от министъра на околната среда и водите, която заповед може да бъде много по-добре издържана заради това, че е приет един Общ устройствен план без екологична оценка. Другото нещо, за което настояваме, е в Закона за устройство на територията да бъдат заложени такива членове, които да позволяват обжалването на общите устройствени планове и също да не се приемат общи устройствени планове без екологична оценка.

Ако сега екоминистърът приеме, че няма нарушение в издаването на Общия устройствен план, това би означавало, че всяка община в бъдеще може да приема такива планове за застрояване без екологична оценка, т.е. противозаконно, предупреди Ралев и добави:

Много е притеснително, тъй като в момента се изготвят и всички общи устройствени планове на планинските курорти, на общините, където има планински курорти, и всяка една от тях може да си приеме свой план без екологична оценка.

Природозащитниците нямат доверие в министерствата на земеделието и околната среда заради смяната на ръководства на националните и природните паркове през последните шест месеца:

В момента наистина има доста средства, които отиват за дирекциите на парковете. Първо, виждаме опасност тези средства да отидат при т.нар. "наши хора". Втората опасност е отново всички тези проекти за застрояване, за всичките възможности за изсичане на вековните гори да влязат с пълна сила. И двете министерства в момента не защитават българската природа.

Пловдив е сред градовете, които за тази вечер  са насрочени протести за запазване на природен парк Странджа. 18.30  е часът, в който пловдивските екоактивисти ще се съберат пред сградата на общината.  Протестиращите са на мнение обаче, че опасността за най - големия ни природен парк все още не е изчезнала и настояват за трайно законово решение, така че да бъдат парирани други подобни случаи.

Чуйте и разговора на Кремена Данева с Елена Кметова от организацията "Зелени Балкани" в Пловдив.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна