Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти за националния икономически форум: Не очакваме резултати от такъв тип събития

Снимка: БГНЕС

Запазване на плоския данък от 10% и единната ставка на ДДС от 20%. Това обеща премиерът Пламен Орешарски пред участниците в национален форум "Правителство-бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции", посветен на търсенето на нови възможности за растеж и стабилност на българската икономика.

Проф. Гарабед Минасян от Института по икономика при БАН не очаква много резултати от този форум:

Правителството може много неща да направи, но може и да не е в състояние да направи много неща. В основата на икономическия растеж са инвестициите. Като погледнем у нас, инвестициите намаляват. След като почна кризата, нямаме възстановяване на ситуацията от предкризисното равнище. Тревожно е, че в рамките на 4-5 години страната са напуснали повече от 6 милиарда евро местни капитали. Не може с магическа пръчка да се промени. Проблемите не са толкова в правителството, колкото в Народното събрание и в партийната върхушка. Там нещата не се разбират и се мисли, че могат да се творят всякакви безобразия и това да не пречи на икономическия растеж. Партийните образувания са се превърнали в ООД-та и мислят само за своите интереси. Нашите партии сега са научили добре урока от времето на Тодор Живков. Достигането до власт се съпровожда с желанието да се настанят "нашите хора", без значение колко са способни те.

Проф. Минасян даде пример с многократното променяне на закона за обществените поръчки, на търговския закон, на закона за местните данъци и такси:

И въпросът е защо толкова често се променят тези закони. Без никаква сметка какви ще бъдат последствията. Единият от отговорите е, че действа т.нар. "лобистки принцип", което е корупционна схема. Второто обяснение е, че хората, които са законотворци, не са кадърни или не си гледат добре работата. Това, което си мисля е, че работата е в промяна на цялостната философия на управление.

Георги Стоев
от "Индъстри Уоч" посочи, че такъв тип събития са притеснителни:

Първо, защото правителството намира нужда да се оправдава пред бизнеса, че ще прави или няма да прави нещо. На второ място, когато правителството започне да ви говори за икономически растеж, значи няма да има икономически растеж. Това означава, че частният сектор е загубил доверие в бизнес средата. Частните инвестиции трябва да се подпомагат във всички сфери без привилегии. Трябва да се преосмисли и участието на държавата в някои сфери, в които тя доминира, а нещата не вървят добре.

Чуйте интервютата и репортажа от икономическия форум. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна