Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чобанов: Реформата в сигурността върви в посока, обратна на промените, които се правят в Европа

Снимка: БГНЕС

Иван Чобанов, бивш ръководител на НСС, коментира в "12+3", че е очаквал по-съществени  дебати по вота на недоверие към правителството за политиката в сектора на сигурността.

Водещ е политическият фактор, Йовчев се опита да изведе професионално нещата, но всичко се размива в защита на позициите на една или друга политическа сила. Не бих казал, че кабинетът се е провалил. Очевидни са опитите, след наследството, което имат, да се направи нещо. Но има нещо, което им прави чест - че за пръв път не се търсят проблемите извън МВР, а в самото МВР. Сега имаме опит да се разкрият действителните проблеми вътре в МВР. 

Той коментира и акцията на властите в борба с битовата престъпност: 

Очевидно е, че само с жандармерия не може да се пребори масовата престъпност. Но на този етап и това е някакъв полезен ход. Това не се прави за първи път. Не е основно пиар акция. Факт е, че вчера колите бяха около селата, хората видяха полицаи там, където от години не са виждали.

За сблъсъка Цветанов - Пеевски по въпроса кой управлява прокуратурата, Чобанов каза:

Цветанов е излишно да го коментираме. Той достатъчно показа за 4 години опити да въздейства върху съдебната система. Приемам го по-скоро като политическо джафкане. Задкулисие има, но какво е. Трудно е да открием кой точно стои зад изготвянето на законопроекти, концепции и т.н.

Според Чобанов реформи трябват в целия сектор "Сигурност".

Скромното ми мнение е, че реформата върви в посока, обратна на промените, които се правят в Европа. Повтаряме стари модели, многократно съм заявявал, че създаването на ДАНС беше прибързано. Не може специална служба да се занимава с абсолютно всичко. Тенденцията в Европа е да се ограничава периметърът на действие на службата до няколко съществени сфери.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна