Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно и безопасно плаване по Дунав с БУЛРИС

В Козлодуй започна строителството на станция на речната информационна система- БУЛРИС.

"Системата е част от общоевропейската навигационна мрежа за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по река Дунав", заяви в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН Ивайло Московски- министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Министърът поясни, че Речните информационни системи управляват трафика по речните маршрути, носят отговорност за поддържането на плавателния път, сигурността на корабите и опазването на околната среда.

"Изграждането на комуникационните кули в българския участък на река Дунав става след издаването на разрешително за строеж на ДП "Пристанищна инфраструктура", която е бенефициент по проекта. Общата му стойност е 30 000 000 лева, а дейностите ще се осъществят в 3 фази и трябва да приключат до края на 2013 година"- уточни Московски.

Речните информационни системи позволяват в реално време на екипажите на корабите да бъде предоставена информация за състоянието на реката, за наличието на критични участъци, за акваторията на пристанището, в което предстои да акостира плавателният съд и за метеорологичната обстановка. Имат отношение и към безопасността на превозваните товари и позволяват навигационно планиране на маршрута.
По публикацията работи: Александър Русев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна