Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за черно тото в "А" група

Шест мача от есенния полусезон на "А" група ще бъдат разследвани от българската прокуратура. Съмненията са, че в тях има черно тото или уговорки с цел печалба от залагания.

Четирите от въпросните двубои са ясни. Това са Славия - "Локомотив" (София) 2:1, Литекс - "Ботев" (Враца) 3:1, "Локомотив" (Пловдив) - "Светкавица" Търговище 2:0 и "Локомотив" (Пловдив) - Литекс 2:1. При тях и при още два мача от "А" група, които засега не са известни, системата за ранно предупреждение на УЕФА е отчела подозрително високи суми, залагани в букмейкърски къщи в различни страни от континента. Само за една от срещите при австрийски букмейкър има залози от 2 милиона евро.

"Действително от БФС изпратиха жалби. След като се запознах със съдържанието им, ги разпределих на наблюдаващите прокурори. В момента тече проверка", обяснява градският прокурор на София Николай Кокинов.

Държавното обвинение можеше и да не се задвижи, ако от БФС не бе постъпил сигнал, пристигнал от УЕФА. От футболната ни централа пояснили, че на всеки 6 месеца се получават справки от Нион. До момента в България подобни сигнали приключваха без резултат заради липса на адекватно законодателство. В средата на миналата година обаче бяха приети поправки в Наказателния кодекс, засягащи уговорките в спортни мероприятия. Разпоредбите още не са прилагани на практика, тъй като прокурорите не са обучени как да действат по такива дела.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна