Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кум Рьонг" с десет на Европейското по таекуон-до в София през май

10 от Враца попаднаха в националния отбор на България по таекуон-до за европейското първенство, домакин на което ще е страната ни. Възпитаниците на треньора Илия Цветков получиха повиквателни за представителната ни гарнитура за най-важното състезание през годината, което ще е в зала "Арена Армеец" в средата на месец май. 10 от 28-те състезателя от Враца са национали, което си е повод за радост за самия наставник на врачанския клуб "Кум Рьонг" Илия Цветков:

"Аз съм изключително щастлив, че толкова много хора в националния отбор са от моя клуб. Подготвям ги повече от 1 година за това събитие и това беше моята цел - да вкарам колкото се може повече национали от Враца."

Повиквателните за националния отбор идват само месец, след като "Кум Рьонг" отбеляза своята 10-годишнина. Което от своя страна е страхотно признание от страна на националния селекционер Ким Унг Чол. Така мисли и Илия Цветков:

"Пак мога да кажа, че съм изключително щастлив от този факт. Излиза, че трудът ми от последните 10 години не е бил напразен. Не съм си изгубил времето в залата, защото успях да накарам децата и родителите им да повярват в едно ново бойно изкуство. Повиквателните за националния отбор са именно резултат от работата ми досега и това ме прави изключително щастлив."

В националния отбор са повикани следните врачански състезатели: Томас Марков, Алекс Богданов, Веселин Иванов, Владислав Стоев, Митко Димитров, Радослав Димитров, Даниела Кочовска, Николай Николов, Марио Тодоров и Ирена Цветкова. Те ще се готвят под ръководството на селекционера Ким Унг Чол между 22 април и 14 май в Благоевград за участието си в шампионата на Стария континент. Помощник на селекционера е врачанският специалист Илия Цветков.

В състезанието за всички възрасти от деца до ветерани ще участват повече от 1 000 участника от 35 държави в Европа. Илия Цветков разкрива с какви тръгва за европейското първенство:

"Моите очаквания не са големи, защото това първенство ще е първото от подобен ранг за всички мои състезатели с изключение на Ирена. Важното за участниците от Враца е да се представят добре и да почерпят опит от състезанието. Нашият отбор е изключително млад - 15, 16, 17-годишни са състезателите ни и не можем да искаме от тях невъзможното."

Не така стоят нещата около представянето на Ирена Цветкова, която е двукратна европейска и действаща световна шампионка. За нея летвата е вдигната високо, това признава съпругът й Илия, който е и неин наставник.

"Всички фенове очакват медал и то не какъв да е, а златен от Ирена. Обаче в спортните среди се знае колко тежи подобна тежест. Да, всички чакат. Аз също очаквам от нея титла, но … каквото се получи на състезанието, това ще е! Лично аз чакам да си върне европейската титла, която отстъпи заради тежката контузия и операция на коляното, която претърпя през 2009 г. Ще положим всички усилия, ще тренираме усилено, пък каквото стане."

Българският национален отбор досега е спечелил 150 медала от първенства по таекуон-до. През септември миналата година нашите завършиха на четвърто място в отборното класиране на световното в Северна Корея, където Ирена Цветкова стана първенец на планетата на спаринг в кат. до 69 кг.

Европейското първенство ще започне на 16 май в зала "Арена Армеец", където се чакат хиляди по трибуните. Подкрепата от трибуните е много важна за състезателите, отбеляза Илия Цветков:

"Надяваме се на силна подкрепа от трибуните, защото все пак се намираме в България. Тук е мястото да призова всеки, който се интересува от бойни изкуства или ги харесва като спорт да подкрепи националния отбор, нека кажем едно „Българи, юнаци!"
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна