Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската художествена гимнастика

След бойкота на московската олимпиада от 1980- та година от Съединените щати и страните на Западна Европа отново благородната олимпийска идея бе провал- следващите олимпийски игри в Лос Анджелис бяха бойкотирани от Соцлагера - с изключение на Румъния нито една друга страна не изпрати свои представители зад Океана. Българските състезателки по художествена гимнастика пропуснаха дебюта на този спорт, но на контролното състезание проведено на 4 май 1984 година в зала "Фестивална", те още не знаеха, че няма да участват. Към тези вълнуващи събития ни връща спортният журналист Хари Яръмов в поредицата "Олимпийски хроники" по РАДИО ВИДИН.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева в зала "Фестивална"
На 4 май 1984 година в препълнената до краен предел зала "Фестивална" се проведе контролно състезание на възпитаничките на треньорката Нешка Робева,
за оформяне на отбора, който щеше да представи България при дебюта на художествената гимнастика на олимпиадата в Лос Анджелис. Изпълненията на най- добрите съзтезателки по художествена гимнастика бяха посветени и на 60- та годишнина на дружество "Бдин", която бе тържествено чествана в зала "Фестивална".

На подиума впечатлиха със своите изпълнения жриците на художествената гимнастика Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Бианка Панова, Илияна Раева,

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Лили Игнатова в зала "Фестивална"
Цветомира Филипова.
Публиката бурно приветстваше всяко едно тяхно изпълнение на подиума, много овации имаше и за треньорката Нешка Робева, както и пожелания за първата олимпийска титла при дебюта на художестветата гимнастика в Олимпийското семейство. За съжаление политиката отново взе връх над спорта и олимпийските идеали- Соцлагера бойкотира олимпиадата в Лос Анджелис с изключение на Румъния, чиято легенда в спортната гимнастика Надя Команечи спечели четири златни медала на спортна гимнастика. За българските представителки на художестветата гимнастика остава голямо разочарование и за повечето от тях това бе и краят на активната състезателна дейност.

След великолепните изяви на ансамбъла, след титлата на състезанията от световната купа и няколко медала в съчетанията на отделните уреди, можем да бъдем оптимисти, че българските гимнастички ще се представят успешно на състезанията на олимпийския подиум в Лондон. Ще очакваме и успешното представяне на нашата най- добра индивидуална участничка Силвия Митева. Този път няма бойкоти и политически пристрастия. Очакваме обективно съдийство, повече феърплей и медали от благороден метал за българските представителки в олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон 2012.
По публикацията работи: Хари Яръмов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна