Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребците от видинския клуб "Ванто" с 30 медала и второ място в страната

Гребците на видинския клуб по кану-каяк "Ванто" за пореден път показаха, че са сред най-добрите в страната. Видинчани спечелиха общо 30 медала в трите възрасти на Държавното първенство в Пловдив, стана ясно на пресконференция, дадена от ръководството на клуба. Повече медали от СККК "Ванто" имат само домакините от Тракия, поясни треньорът Стефан Илиев.

"Тази година успяхме да докараме 7 златни, 16 сребърни и 7 бронзови медала и се подредиха отборно на второ място в страната. С това обезпечихме бюджета на клуба. Спечелихме около 5700 точки, което означава, че за следващата година клуб "Ванто" си е извоювал близо 30 000 лева. Децата се представиха чудесно и на Държавния отборен шампионат преди 1 месец в Пловдив и на Държавния индивидуален шампионат преди седмица. Поставили сме си за цел да върнем славата на видинската школа по гребане. 70-те години на миналия век видинският клуб е бил 11 поредни години шампион на България, сега ние се стремим към това във всички възрастови групи. Трудно е да победиш "Тракия" Пловдив, който има 8 треньори и е от спортно училище, а ние нямаме нито един щатен треньор. При нас всичко е на доброволни начала. Цялата подготовка преминава на язовир "Божурица", обезпечили сме автобус, който извосва децата 8 месеца в годината. Всичко това струва доста пари, но няма да се предаваме, няма да предадем и града.",
каза Стефан Илиев.

Във видинския клуб "Ванто" има състезатели с много добър потенциал Галин Георгиев и Калин Георгиев са участници и в Европейското първенство за юноши младежи, където се представиха отлично и дори влизат в сметките за следващите Олимпийски игри в Рио де Жанейро, каза президентът на клуба Юрий Кирилов.

"Ние за 4 години успяхме да направим истинско чудо. С много труд и безкористност. Малко са сферите във Видин, в които сме най-добри в България, за съжаление. Аз съм много доволен от децата. Всяка година правим по една стъпка напред. Тази година имаме вече изградени двама лидери. Те участваха в Европейското първенство за младежи. Там Галин Георгиев е осми на финала. Това е най-доброто представяне на български състезател в кану-каяка през тази година в юношеската възраст. Калоян георгиев е 15-и на едноместно кану. Отдолу имаме много добро попълнение от детските възрасти. Там сме абсолютен хегемон в България."
, каза Юрий Кирилов.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин Герго Гергов бе връчен на ръководството на спортния клуб.

„Убеден съм, че за младите надежди на видинския клуб тази победа ще бъде мотивация за нови постижения, с които градът ни да се гордее!” – пише в поздравителния адрес. Той бе връчен от заместник-кмета на общината Борислава Борисова. „Пожелавам на състезателите да съхранят високия си спортен дух, да ни радват с още много победи и с достойнство да носят името на своя клуб” каза Борисова.

От ръководството на СК „Ванто” благодариха на Община Видин за подкрепата, която оказва на видинските спортни клубове и апелираха за повече внимание към тези, които работят добре и имат високи постижения. "Резултатите в спорта са ясни и те трябва да бъдат оценени и стимулирани, макар че в тежката финансова ситуация е много трудно за всички" – коментира Юрий Кирилов.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна