Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от детските градини в Берковица изучават бойни изкуства

Вече втора седмица малчуганите от детските градини в Берковица учат основните принципи на техники за отбрана и самозащита. Финансирането е по проект, спечелен от СКК "БЕРКВИТИС" по програмата "СПОРТ ЗА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ" на Министерството на физическото възпитание и спорта. Партньори са Централен полицейски карате джу-джицу клуб и Българска джу-джицу федерация.
За смисъла на този вид обучение ни разказва още Тони Петров, създател на СКК "Берквитис" и главен инструктор на МВР па карате и джу-джицу.

"Основната цел на проекта е да приобщим и насърчим децата да се занимават със спорт. Спортът развива техните физически качества, а специално заниманията с карате са една много добра превенция на агресията сред тях, която е основен проблем в днешно време. Това, което преподаваме е изкуство и философия. Свързано е най-вече с интелекта. Бойните изкуства учат на воля и дисциплина."


Проектът включва практически занимания на деца от предучилищна възраст по самозащита (спорт джу-джицу и карате), за да получат начална представа за начините на самозащита, принципите на уважение, самодисциплина и способите за изграждане на физически и волеви качества.

Макар и съвсем малки, децата вече са осъзнали какво им дават заниманията с карате. Родителите също са доволни, че децата им имат възможност да практикуват нещо по-различно. Дейностите по проекта ще се реализират в ЦДГ "Малина", ЦДГ "Звънче" и ЦДГ "Пролетна дъга", град Берковица в продължение на 6 месеца.
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени