Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Петров: "Нашият спорт е дух, борбеност, преодоляване на трудности и морал"

Изпит за придобиване на техническа степен по карате се проведе във физкултурния салон на Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Децата от спортен клуб по бойни изкуства КАРАТЕ КЛУБ ВИДИН, с треньор Вартан Папикян, показаха придобитите през годината бойни умения.
 
 

"Човешките действия са целенасочени- независимо дали решаваме задача по математика, или посягаме към мобилния телефон, ние го правим с някаква цел. В зависимост от състоянието и нуждите ни, действаме с различно желание. Тук изпъква и ключовата дума- мотивация. За един спорт най-важни са именно мотивацията и стимулът"- споделят децата.

"Едно от основните неща е самодисциплината. Това е начин да се възпитаваш. Много неща ме задържат тук- както житейски примери, така и усвояването на бойни техники"- допълват се един друг каратеките.

Тренировките по карате се провеждат ежеседмично и целогодишно.
 
Гост на изпита по карате бе и директорът на училището-домакин ПМГ "Екзарх Антим І"- Румяна Петрова:

"Смятам, че спортът дисциплинира и прави децата по-креативни. От скоро работим заедно с Вартан Папикян и съм във възторг от тези деца. Голяма част от тях са и наши възпитаници. Изключително впечатление ми прави отношението им към базата- винаги когато имаме някакви проблеми, ги отстраняваме с общи средства и усилия"- коментира Румяна Петрова.

Децата трябваше да покажат уменията си и пред Тони Петров- преподавател на бойния спорт в чужбина:

"Клубът е с традиции от години, Вартан и децата работят много добре. В основата на всичко е възпитанието на децата, предаване на един модел на поведение, свързан с много дух, борбеност, преодоляване на трудности и най-важното в нашето общество- моралът. Малко са хората с морал в днешно време."

Човекът, който е постоянно с децата и на когото те дължат натрупаните в годините умения, създадената дисциплина и поведение, е треньорът им Вартан Папикян. Ще продължат ли тренировките и през лятото, след изпита, и това ли е краят на спортния сезон?

"Приключва изпитът и започваме да се подготвяме за турнири и състезания. Лятото ще поработим върху позабравени неща, които ни помагат да разберем себе си. Ще обърнем внимание и на другата страна на монетата- несъстезателната- ще се подготвяме за живота."
По публикацията работи: Петър Антонов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна