Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Цветанова с пето място на Европейското първенство по джудо

В категория до 40 килограма на започналото днес в столицата на Естония Талин Европейско първенство по джудо за кадети, видинската състезателка Цветелина Цветанова остана на 5 място в крайното класиране. Цвети започна добре състезанието като победи в първия кръг румънката Мадалина Кристеа, след това обаче загуби от бъдещата шампионка в категорията Лейла Алиева от Азербейджан с ипон, което я изпрати на репешаж срещу Ана Ротари от Молдова - победа за видинчанката с ипон само за 18 секунди. Тази победа й осигури директен спор за бронзовия медал. В много оспорвана среща, въпреки че бе по-активната на татамито, Цветелина загуби злощастно със съдийско решение от холандката Аниек Нордер.

"Цветелинка плаче, не мога да я успокоя, трудно ми е и на мен, защото малко ни го ограбиха този медал, а истината е, че имахме много здравословни проблеми. Цялата ни подготовка беше само около 3 седмици, с толкова подготовка - толкова успяхме да постигнем - 5 място, въпреки че Цветелина е невероятен боец - даде всичко от себеси, направи и невъзможното, но не успяхме да се преборим за нещо повече. Преди да тръгнем бях убеден, че ще се върнем с титла, но за съжаление се връщаме с 5 място. След 7 седмици обаче ще се проведе Световното първенство в Маями, ще отидем въпреки финансовите трудности  и ако не ни пресече котка път, ще се подготвим идеално и там ще дадем реванш на всички!", каза за Радио Видин старши треньорът на видинския клуб по самбо и джудо Пламен Петров.

Цветелина Цветанова е двукратна световна шампионка по самбо за девойки - от 2011 и 2012 г. Миналата година стана и европейски шампион по самбо за девойки старша възраст, носител на европейска купа по джудо, златен медал на Балканиадата по джудо и бронзов медал на европейското първенство по джудо.

В третия ден на турнира в естонската столица ще се бори и дебютантката на такъв голям форум, другата видинчанка в националния отбор - Боряна Борисова.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна