Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Станчев: "Ние не сме жертвеният агнец на българския футбол!"

Футболистите на "Ботев" Враца записаха в Разлог първо поражение с 1:2 от домакина "Пирин", в мач от 4-ия кръг на "Б" футболната група.

Мачът ще се запомни с изключително слабото съдийство на главния съдия Ангел Ангелов- син на бившия елитен рефер Любен Ангелов, и с безпрецедентното изгонване на двамата старши треньори. Пред скамейката на гостите наставникът на домакините Иван Стойчев-Дофтора удари шамар на Ясен Петров, а главният съдия показа и на двамата червени картони. След срещата старши треньорът на врачани не пожела да коментира скандалната ситуация. Наставникът дипломатично обяви, че не коментира отсъждания на рефера, тъй като това е негов основен принцип на поведение. А от лагера на гостите подадоха жалба срещу реферските отсъждания.

"Това, което се случи в мача, е престъпление"- отсече спортният директор на врачани Валентин Станчев.

Господин Станчев, какво се случи в събота в Разлог, когато "Пирин" победи "Ботев" с 2:1, в мач от 4-ия кръг на "Б" група?

В.С: Съжалявам, че трябва да говорим за неща, които нямат нищо общо с футбола. Вместо да говорим за силните и слаби страни на нашия отбор, ние обсъждаме причините, поради които ние подаваме жалба срещу главния съдия Ангел Ангелов и останалите длъжностни лица, начело със съдийския наблюдател. Реферът Ангелов е отдавна във футбола и през това време е бил отстраняван няколко пъти от мачовете, но този път постигна неочакван резултат- мач в Разлог в събота нямаше. Това беше нещо сборно между кеч, борба и ритане на топката нанякъде...
За да има футболен мач са нужни 3 неща: терен, топка и съдия. Нито едно от тях ги нямаше в съботния мач- аз съм човек от село и съм играл на селските поляни, откъдето съм тръгнал за големия футбол. Теренът в Разлог не приличаше и на поляна, тъй като е твърд като сгурия, а пред вратите имаше огромни локви. За съдиите и топките няма какво да говорим!

Спортният директор на врачани допълни, че за да стигнат до стадиона, играчите на "Ботев" са вървели в индианска нишка по пътечки, които минават през полянки и горички:

В.С: Мотахме се един час по тесните улици, докато накрая не забихме автобуса на място, от което нямаше излизане. Наложи се да свалим футболистите и да ги натоварим с екипировката и топките, а след това да ги прекараме пеша през едни ливади и полянки, около 2-3 километра, докато стигнем до стадиона... Можете ли да ми кажете друг подобен случай, при който професионален отбор се отнася към своя противник?! Това не е и абсурдно, това е безумно...

Автобусът ни все пак си проправи път до стадиона празен и дойде в 17.50, а длъжностните лица ни казаха, че понеже сме закъснели по субективни причини, не може мачът да започне (поне с 10 минути по-късно, както нястояхме ние!) по-късно от предвиденото, т.е. в 18 часа! Но това са оправдания... Казвам ви всичко това, защото същият този отбор има да посреща в Разлог още 10-ина противници. Предупреждаваме ги какво ги чака, защото това не отговаря на изискванията на професионалния футбол.

Скандалните решения на съдийската тройка започват още от съблекалните

В.С: Във 2-ата минута съдията Ангелов отсъди несъществуващо нарушение пред нашата врата. След изпълнението му нашият вратар отби топката, която попадна у техен футболист (Борис Кондев - б.а.), който спря топката с лявата ръка и я вкара в мрежата. Момчето дори не се зарадва на попадението, защото очакваше да му вдигнат жълт картон. Вместо това, реферът зачете гола?!
 
След този гол мачът свърши, а домакините опитваха всякакви номера, за да добутат нещата до последен съдийски сигнал. По наредба топките за един мач трябва да са 8. В Разлог обаче имаше само 4, а след гола- останаха три. Децата, които трябваше да гонят топките, не го правеха. Но не само това, те си подаваха топките помежду си, докато нашите играчи се опитваха да догонят някоя от изританите топки от игрището. Всичко това се разигра пред очите на съдиите и охраняващите полицаи, но реакции не последваха. Очевадно грубите влизания не ги отбелязвам, защото в тази част на България те са част от футбола. Реферът не взе никакви мерки, но това не беше главният проблем в мача... Когато нашите резервни играчи започнаха да връщат топките, четвъртият рефер им направи забележка, че това не е разрешено от правилника!

Най-скандалното в мача, според Валентин Станчев, е признаването на попадение, при което топката изобщо не е пресичала голлинията

В.С: Съдийската бригада измисли напълно нередовен втори гол в полза на домакините за 2:0. Имаше центриране към нашата врата, а вратарят ни Цветковски я изби. Тогава настъпи измамата: главният съдия, който беше по-близо до ситуацията, даде сигнал играта да продължи, но страничният започна да подскача като ужилен на тъчлинията- като човек на манифестация (нормалното поведение е да тръгне с флага към центъра, ако е имало гол, нали?). Помислихме, че е сигнализиал за нарушение в атака на домакините, но се оказа, че е дал гол!
Още след изпълнението на центъра върнахме един гол и тогава, в 60-та минута, дойде краят на мача! Започна едно лежане, симулации и всевъзможни номера. За първи път видях вратар да си връзва връзките на обувките 3.15 минути... Но не е само това! Техният вратар получаваше странни болки, които започваха от рамото, през кръста, та стигаха до глезена. Подобно чудо трябва да се види, аз не мога да го разкажа толкова живописно, но със сигурност ще е интересно да членовете на СТК и ДК.

За да е пълен циркът в Разлог, гонят двамата старши треньори - Ясен Петров на гостите, и Иван Стойчев-Дофтора на домакините

В.С: От първата минута техният треньор (Иван Стойчев-Дофтора - б.а.) започна да обижда хората на нашата резервна скамейка, да дразни и обижда. Това обаче остана незабелязано от съдии и делегат. Този треньор е известен с това, че като футболист е счупил на няколко човека краката или ребрата... Това може да не е проблем на футболния клуб в Разлог, но е обида за българския футбол като цяло, защото този човек възпитава и млади футболисти!

Ситуацията, около която стана мелето, е още по-абсурдна. Нашият бранител Георги Пейчев прави шпагат, а топката се отби от гърба на противников играч и излезе в тъч. Страничният обаче даде нарушение, без изобщо да има физически контакт между двамата. Ясен Петров попита тъчрефера какво дава, което беше достатъчно за техния треньор да скочи, да напсува Петров и да му удари шамар. Скочиха всички на скамейките и стана разправия. След края й реферът изгони техния треньор, но после някой го викна настрани и той посочи пътя към съблекалните и на нашия наставник. Сигурно затова, че е оживял след тези разправии или че не му е паднал зъб при шамара?! След изгонването си, треньорът на домакините отиде в кола, паркирана зад една от вратите и през отворените прозорци, продължи да дава нареждания на играчите си. Но и това не беше "забялзано" от длъжностните лица... Само ситуацията около изгонването на треньорите продължи 4 минути, в които не се игра футбол. След края на редовнтото време не се разбра колко е продължението- никой не вдигна никаква табела. 3 минути след края на редовното време, реферът даде последния сигнал.

След мача също се случват странни неща, а съдийския наблюдател се опитва да замаже гафовете на съдийската тройка

В.С: Опитах се да подам жалба по установения ред. Почуках възпитано и попитах съдийския наблюдател дали мога да впиша в протокола, че следва жалба. Първоначално той ми разреши, след което повика охраната и ме изгониха от съдийската стая. Каза ми, че трябва да изчакам час и половина, за да напиша в протокола, че ще има жалба. Излязох навън и се обадих на шефовете на няколко комисии, включително и на съдийската, след което ме пуснаха отново вътре. Не ми дадоха отново да напиша, че следва жалба, а ме принудиха да повикам някой от треньорската скамейка и да напише това изречение от негово име. Твърдя, че и това е нарушение. Докато траеха препирните ни, съдийският наблюдател ме заплаши, че ако подам жалба, върху "Ботев" щял да се излее съдийският гняв през следващите срещи до края на шампионата в "Б" група. Аз му припомних, че сме във втора дивизия именно заради реферите, които миналата пролет ни ощетиха сериозно и затова нямаме никакво намерение този път да си мълчим!

Ръководството на "Ботев" е готово с жалбите до БФС, а решението се очаква да бъде взето във вторник

В.С: Подготвили сме жалби от организационно и съдийско естество, с които искаме футболната общественост в България да разбере какво значи "професионален футбол в Разлог" и "съдията Ангел Ангелов". Настояваме за наказания и на "Пирин", и на съдийската бригада, като думите си подкрепяме с видеоматериал, от който могат да побелеят косите на всеки, разбиращ от футбол. Отново ще повторя: професионалният футбол се прави с пари. Ние си даваме парите, за да се подиграват с нас. Преди месеци в "А" група, а сега и в "Б"... Докога?! Настояваме, че "Ботев" не е жертвеният агнец в българския футбол, но не и големият глупак, когото ще ощетяват под път и над път! Държа този съдийски наблюдател и реферите от мача в Разлог да не се занимават повече с футбол, защото всичко, което направиха в Разлог, обслужва даден интерес, но и съсипва всичко добро в българския футбол. Точно такива хора ни "изпаднаха" миналия шампионат от елита и затова сега сме в "Б" група. Няма да търпим повече подобни гаври с "Ботев"! Очакваме справедливите решения на СТК и ДК на БФС във вторник и си запазваме правото да реагираме след решенията на футболната централа по този мач!
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени