Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойчин Боянов: "Еверест е особено място, на което не можеш да се насладиш на момента"

Дойчин Боянов е първият българин, който не само изкачи, но и слезе от най-високия връх на планетата- Еверест, без кислороден апарат. През 2004 година той участва в национална експедиция, посветена на първото българско изкачване на осемхилядник през 1984 година- година, белязала и трагедията с колегата му- алпинистът Христо Проданов. На 20 май 2014 година ще се навършат 14 години от паметната дата.

Дойчин, заедно със своите колеги от клуб "Вертикален свят", бяха навръх Димитровден във Видин, за да предложат на жителите и гостите на Видин бънджи скокове от мост "Нова Европа".

"Несъзнателно и съвсем естествено у мен се породи желанието да се занимавам с алпинизъм и екстремни спортове- не помня конкретно събитие или момент, в който да съм взел това решение. Когато стъпих на най-високия връх в Света, не изпитах чувство на удивление, радост или каквото и да било друго чувство. Това е просто едно особено място на планетата, където човек не може да се наслади на гледки, на природа и на самия момент. Истината е, че бях стигнал на предела на физическите и на психическите си възможности. Самият щурм продължи 6 дни, а финалната атака- над 9 часа"- каза пред журналисти Дойчин Боянов. Той допълни, че планира експедиция до остров "Ливингстън", Антарктида, която ще се случи с помощта на Българския антарктически институт. най-вероятно експедицията ще бъде през следващата година.

"Има много неизкачвани върхове, а голяма част от тях носят български имена, тъй като те са картографирани именно от българи, затова е редно да бъдат изкачени от българи"- каза още алпинистът.
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени