Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортните клубове от Северозапада с предложения за промени в нормативната уредба

Министерството на младежта и спорта ще финансира и през следващата година различни програми за работа на спортните клубове с деца. Експертът на спортното министерство за Северозападна България Росица Стаменова се срещна днес с ръководители на видински клубове, за да ги запознае с новите изисквания на програмата "Спорт за децата в свободното време", която има две направления- "Начално обучение по вид спорт" и "Спортни занимания през ваканциите".

"Основните промени в програмата за тази година са две: променен е крайният срок за подаване на документите- до сега беше 1 декември, а вече е 20 ноември. Промени има и в самото съдържание на документите, с които се кандидатства", уточни Росица Стаменова.

Министерството на младежта и спорта ще отпуска до 10 000 лева на проект. Според изискванията групите трябва да са минимум 3 с по 15 деца, а заниманията ще се провеждат 3 пъти седмично по 1 час в продължение на 6 месеца. Програмата ще стартира от 1 февруари следващата година. 

По време на срещата стана ясно още, че вече са отпаднали ограниченията за участие на картотекирани състезатели в ученическите игри. Дискусия обаче предизвикаха други промени в наредбата, които са в сила от тази година, а именно, че домакините на финалите на ученическите игри вече няма да участват по право в последната фаза, както и новостите в Закона за физическото възпитание и спорта, според които вече спортните клубове задължително ще трябва да плащат наем на собствениците на спортните обекти, които в повечето случаи са общините:

"Подготвила съм писмо, което още утре ще изпратя в Министерството. В него ще обясня, че след среща със спортните клубове във Видин, Враца и Монтана сме взели няколко решения. Едно от предложенията ни е да се даде възможност за безвъзмездно предоставяне на базата, второто касае ученическите игри - да се прецизира наредбата и да бъде върнато правилото домакинът на финалите да се класира по право, както и да се преосмислят точките, касаещи провеждането на финалните турнири, които сега предвиждат участието на нечетен брой отбори. Относно базите - в Монтана, а и във Видин имаше проблеми заради това, че общинските съвети решават да предоставят безвъзмездно спортните бази на клубовете, но след това областните управители връщат тези решения, защото според сега действащата нормативна уредба те са незаконни. Ще трябва да се търсят различни лостове за преодоляване на тези спънки, защото повечето спортни клубове нямат финансови възможности за заплащане на наеми и консумативи.", допълни Росица Стаменова.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени