Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца през 2013 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Врачанският "Ботев" започва годината с огромно желание да оцелее при професионалистите. След като за миналата година успя в рамките на 12 месеца да изпадне от елитната "А" група, футболният тим се сгромоляса и до зоната на здрача в "Б" група, като над отбора е надвиснала реалната заплаха от изпадане при аматьорите.

До тук се стигна заради комбинацията от обективни и субективни фактори през миналата година. На първо място отборът не успя да се пребори със столичния "Локомотив" за последната квота за елита и след нечестна игра отпадна от елита през месец май. Дотогава нещата вървяха на приливи и отливи, но все пак в рамките на нормалното за отбор като врачанския. След крушението последва нов удар – напусна старши-треньорът Антони Здравков, а управата на клуба назначи за негов заместник друг представител от кадрите на "Левски" – Ясен Петров. Беше поставена и цел пред отбора – а именно: бързо завръщане в "А" група.

 

Вместо да сглоби боеспособен тим обаче пловдивския Джанини доведе 10-ина голобради юноши на "Левски" от София и прокуди местните таланти. Така успя с един ход да настрои публиката срещу себе си и да отслаби тима за есенната му кампания в "Б" група.

Резултатите под ръководството на Ясен Петров бяха отчайващи: до 7-ия кръг "Ботев" спечели едва един мач у дома – срещу "Монтана", но за купата на България; другата победа беше срещу новака "Витоша" /Бистрица/; трите равенства у дома срещу "Марек", "Калиакра" и "Добруджа" показаха, че нещо в отбора не е наред; загубите от "Пирин" в Разлог и най-вече домакинското поражение от варненския "Спартак" принудиха Ясен Петров да хвърли оставка. Заедно с него си тръгна и спортния директор Валентин Станчев.

Така в края на септември се наложи Тодор Гарев, който до тогава беше помощник-треньор, да спасява отбора. До края на сезона под негово ръководство "Ботев" спечели 2 мача, в два завърши наравно и падна два пъти, като приключи и участието си в турнира за купата на България, губейки от "Монтана" след дузпи на стадион "Огоста".

В края на годината Тодор Гарев реши да се оттегли. Той спести част от причините, довели до решението му, като не назова, че се маха най-вече заради грубите нападки на феновете.

В началото на декември пред медиите беше представен новият наставник Бойко Величков. Навършващият в началото на февруари 40 години футболен специалист обеща, че "Ботев" ще започне да печели мачовете си.

И така, на 13 януари от 10 часа на стадион "Христо Ботев" е първата тренировка на врачанските футболисти. Засега в тима има 13 футболисти, двама от които са вратари. Известни са и две от новите попълнения – Цветомир Валериев и Едуардо Зита, които заедно с останалите нови трябва да помогнат на "Ботев" да остане сред професианалистите.

По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени