Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от "Пиринска мура" блокираха за час пътя Разлог - Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

Работници от завод “Пиринска мура” в Банско блокираха за един час по обяд главния път Разлог - гр. Гоце Делчев. Напрежението в завода ескалира заради неизплатени заплати от септември миналата година. 

Провали се и срещата с управителите на дружеството, синдикатите и кмета на общината Георги Икономов.

Преди да получат разрешението за блокада на пътя, работниците присъстваха на общинската сесия в Банско и изложиха пред съветниците своите проблеми и съмнения за умишлен фалит на частното дружество по подобие на завода в Троян, чийто собственик е американският предприемач Александър Грос

Всяка седмица се изнасят по четири тира продукция, парите остават в Америка, а ние гладуваме! Ето какво още казаха хората:

Той не ми е платил пет заплати и ме увещава, че това е платен престой, който ще ми го платят. След един месец тук ще бъде празно. Да се криминализира неплащането на работни заплати! Когато работникът знае, че работната му заплата е гарантирана не само от Кодекса, а че работодателя му ще влезе в затвора, ако не му плати, тогава, уверявам ви, и отношението ще бъде друго.

При повторната проверка днес Областната инспекция по труда констатира неизпълнение на предписанията към ръководството на дружеството, което на 7 февруари е приело схемата за изплащане на дължимите възнаграждения. Днес хората трябваше да получат заплатите си за септември, а до 21 февруари - тези за октомври. 

На срещата, инициирана от кмета на  общината, управителите на завода така и не дойдоха. Георги Икономов обеща съдействие на работниците за завеждане на искове в съда срещу собственика на предприятието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна