Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Симон Трпчески: Ако музиката за теб е само работа, напусни и дай шанс на някого, който живее за нея

Симон Трпчески
Снимка: личен архив


Страстта на прочутия македонец е видна още в момента, в който го видиш седнал до пианото - на репетиция или на концерт. Веднага се забелязва и пълната липса на суета и звездомания, макар че той на практика е един от най-успешните класически музиканти от Балканите, със световна кариера, която го отвежда на много от най-престижните сцени - в Лондон, Виена, Берлин, Ню Йорк, Лос Анджелис и т.н. 

Симон Трпчески печели конкурса в Лондон през 2000 година и тази награда го изстрелва в звездна орбита. През 2002 година Кралското филхармонично общество във Великобритания го обявява за Млад музикант на годината, а през 2003-та получава награда "Грамофон" за дебютния си компактдиск с руска музика.

Оттогава насам Трпчески работи с много от големите оркестри по света, с диригенти като Лорин Маазел, Владимир Ашкенази, Шарл Дютоа, Владимир Юровски, Михаил Плетньов, Густаво Дудамел и мн. др.

За първи път македонецът гостува и на софийска сцена по покана на маестро Емил Табаков и Симфоничния оркестър на БНР. На 7-ми февруари в зала "България" те изпълниха Концерт за пиано и оркестър №1 от Чайковски.

Чуйте интервюто със Симон Трпчески, излъчено в предаването "Алегро виваче".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна