Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици предстои среща на високо ниво за дълговете на БДЖ

Снимка: БГНЕС

Към момента има запорирани сметки на БДЖ от една от финансовите институции, признават в съобщение до медиите от холдинг БДЖ. Запорираните сметки не са предпоставка за възпрепятстване на работата на националния железопътен превозвач, имайки предвид, че през последните години дружеството извършва своята дейност в изключително тежко финансово състояние. Към днешна дата няма забавяне на плащания към персонала на холдинга и дъщерните дружества, се казва още в съобщението.

Стана ясно, че германска финансова институция е запорирала сметките на БДЖ заради забавени плащания. Просрочените задължения са по облигационен заем от 11 милиона евро. Запорът е от седмица, а Берлин настоява проблемът с просрочените дългове на БДЖ да се решава на правителствено ниво. В момента компанията има общо 150 милиона лева просрочени дългове. До две седмици предстои среща на високо ниво за дълговете на БДЖ, като желанието на германците е да разговарят с премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и транспортния министър Данаил Папазов.

Припомням, през януари министърът коментира, че държавните железници са в много тежко състояние. Общите задължения на БДЖ, въпреки че са намалени с повече от 89 милиона лева, са 625 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна