Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Додик: Тази Босна, която ни се предлага извън Дейтънското споразумение, ние в Република Сръбска не приемаме

Снимка: БГНЕС

В процеса на международните преговори или още известен като Дейтънското споразумение Република Сръбска внесе своята територия и стандартите си в рамките на държавата Босна и Херцеговина. Това каза президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за предаването „Събота 150“.

Република Сръбска се съгласи да дели част от своя суверенитет и формирахме Босна, която както знаете никога не е съществувала като самостоятелна държава. Тя е била винаги част от някакви други големи държави и империи каквито са Османската империя и след нея Австро- Унгария, а след тях и двете големи Югославии. така че Босна никога не е функционирала самостоятелно и няма своя отделна отделна история.В нея живеят трите национални общности бошняците-мюсюлмани, хървати-католици и сърбите, които са православни. Непрекъснатият тих конфликт между тях направиха Босна несигурно място.  И затова аз като президент на сръбската регионална власт смятам като свое задължение да запазя функционирането на Република Сръбска. Смятам, че именно функционирането и дава възможност и на Босна и Херцеговина да съществува, но е и факт че не съществува сред някои политическа воля за съществуването и на Република Сръбска.Така че Босна и Херцеговина колкото може и трябва, но във всеки случай това означава политически консенсус по травиалните въпроси. А самия факт, че Република Сръбска е внесла своя суверенитет е конституирана като такава и както моето така и на хората в нея, е че тя е завинаги формирана като такава, каза още той.

Додик обясни, че в Република Сръбска не се оспорва Дейтънското споразумение: Никой не трябва да се ядосва от факта, но ние в Република Сръбска не оспорваме в Босна това, което е договорено в Дейтън, но ние не сме съгласни обаче с действията на Върховните представители на международната общност въпреки политическата воля на гражданите на сръбската автономна област. И затова тази Босна, която ни се предлага извън Дейтънското споразумение от някои, ние в Република Сръбска не приемаме.  От Сараево идват сериозни послания да се реформира Босна и Херцеговина в една по унитарна държава и да се прокара политика „един човек - един глас“, което ще означава на мюсюлманската общност да и се осигури доминираща роля. От друга страна според мен съвсем правилните искания на хърватите в Босна, които искат да имат своя автономна област, така както те имаха по време на войната, но поради външния натиск те трябваше да се отрекат от нея. Ние сърбите в Босна можем да живеем, ако тя е такава каквато е предвидена в Дейтънското мирно споразумение.  Във времето което идва и исканията, които се повдигат от страна на бошняците, мисля че Република Сръбска може самостоятелно да реши своята съдба.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна