Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Иванова: "Всяка инвестиция в пчеларството е полезна и се изплаща"

Снимка: Личен архив Петя Иванова


Темите в "Земята, която ни храни":

* отзвук от международното пчеларско изложение в Плевен, на което отново участваха и видински пчелари- гост е Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество; ще си поговорим и с носителя на миналогодишната награда от изложението "Инвестиция на годината"- Петя Иванова от врачанското село Остров- каква бе за нея годината, какво още успя да модернизира и подобри в основното си производство и каква е тазгодишната й награда?;
* Ива Антонова от Враца се срещна с местни пчелари-говорят си за проблемите на пчеларството, за трудностите и ползите, за това- кой е пчелар и кой-медар...
* във видинското село Флорентин отбелязаха Трифон Зарезан и изпълниха ритуала зарязване на лозята- с помощта на Добромира Димчева ще се потопим в атмосферата на празника;
* отваря ли се време за работа на полето- агропрогнозата на Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана.

СнимкаВ края на миналата седмица в Плевен се проведе международното изложение "Пчеларство 2014", превърнало се вече в традиция. На изложението бе и Петя Иванова от врачанското село Остров- тя е миналогодишният носител на наградата "Инвестиция на годината". И тази година има награда, споделя тя:

"Наградата ми тази година е свързана със сина ми, който бе отличен за най-проспериращ млад пчелар за 2013 година. Той помага в пчеларството още от много малък. От няколко години се занимава професионално с пчеларство, в момента следва Екомениджмънт в гр. Свищов. Разполага със собствени 140 пчелни семейства и участва в Програмата за Развитие на селските райони, мярка "Млад фермер". Сам започна да се обучава и да пренася личинки за производство на пчелни майки, съвсем активно участва в процеса- от прегледа до зазимяването на пчелните семейства. Надявам се все повече млади хора да започнат да се интересуват от пчеларство."  

Петя Иванова е дългогодишен пчелар, тя е миналогодишният носител на наградата "Инвестиция на годината" от пчеларското изложение в Плевен, спечели я с изградената нова база, складовото помещене за съхранение на мед, пчеларската къща, нова центрофуга, която трябваше да заработи още през май месец. Тогава Петя си беше пожелала да започнат да произвеждат и пчелно млечице- единственият продукт, който до този момент не беше в асортимента им:   

"Всичко влезе в употреба, доволна съм от линията, която сглобихме. Започнахме да произвеждаме и пчелно млечице. Работим цялото семейство, поделяме си работата. С новата центрофуга извадихме много мед, всичко става по-бързо и по-качествено. При нас проблем е, че всичко е скъпо, не слагаме в сметката собствения труд и времето, което отделяме за обгрижване на пчелните семейства. Затова всяка една инвестиция е полезна и се изплаща."  

СнимкаПовече от 20 години Петя и семейството й се занимават с отглеждането на пчели и производството на пчелни продукти. Имат 700 кошера и на този етап не смятат да ги увеличават:

"Трябва да отделиш време за всеки един кошер, да прегледаш всеки един, да имаш поглед върху всичко."   

Ниската изкупна цена е проблем, според Петя, която за тези 20 години е минала през всякакви трудности. Както и това, че не се защитава интереса на пчеларите по отношение на монополите при изкупуването на меда. И за субсидии на пчелно семейство ще продължат да се борят.


СнимкаНад 130 фирми и организации от 17 държави участваха на международното пчеларско изложение в Плевен. Те представиха новостите в областта на пчеларството и пчеларското оборудване. През 3-те дни в Плевен посетители и гости разглеждаха, договаряха, купуваха продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Имаше и съпътстваща програма с лекции, презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, както и посещение на образцови пчелини. На изложението имаше и видинско участие, говорим си с председателя на Общинското пчеларско дружество Петър Младенов:

"Ползата от изложението е неоспорима, с всяка изминала година организацията става все по-добра. Впечатление направи все по-професионалното оборудване, както и изключителното качество на предлаганите продукти. Наблегна се както на дребния конвенционален пчеларски инвентар, така и на големите поточни линии за центрофугиране на мед. На изложението имаше и богата лекционна част, лектори бяха капацитети в пчеларството. Много от лекциите се превърнаха в открити дискусии, което им придава по-практична насоченост."

Петър Младенов коментира и решението да бъде учредена Обединена национална пчеларска оорганизация:

"Не е тайна, че до момента съществуват 7-8 "национални" пчеларски сдружения или организации. Хубавото е, че започна една тенденция по обединяване. Първата стъпка е създаването на една контактна група с представители на всички организации, чиято цел е да осъществява контакт с държавните структури. Учредяването на обща национална организация е стъпка в правилната посока, защото до сега правителствата си измиват ръцете с думите, че няма с кого да контактуват. Сега ще видим дали ще има и практическа полза. Пчеларите отдавна ратуват за едно справедливо отношение към бранша, тъй като от Националната програма по пчеларство се възползват една малка част от хората. Според нас справедливият начин за разпределение на субсидиите е на брой пчелни семейства. Това е начинът да се усвояват коректно средствата, да са достъпни за всички пчелари и да идат именно при пчеларите."   

СнимкаКрая на март е времето, в което пчеларите си правят равносметка как са свършили работата по зазимяването. "Към момента смятам, че нещата се движат в рамките на нормалното. Няма смъртност, която да е тревожна, но февруари и март са критичните месеци в пчеларството, затова и всички трябва да отделят време за пчелините си, за да помогнат, с каквото могат", посъветва Петър Младенов.

Не е едно и също да произвеждаш мед и да си пчелар- в това са убедени Кирил Димитров, Васил Василев, Ангел Василев и Даниел Ганчев. Ива Антонова от Враца се срещна с тях и си поговориха- за проблемите на пчеларството, за трудностите и ползите, за това- пренебрегва ли се пчеларството, както и за това- кой е пчелар и кой- медар...


Отваря ли се време за работа-агропрогнозата за февруари ни представя Леночка Ангелова от метеорологичната станция в Монтана:

"В дните, в които и минималните, и максималните температури бяха под нулата, есенниците бяха в покой. След първата декада на месеца започна бавно активизиране на есенниците. В еднометровия почвен слой влагата е около 80 %. Тя няма да е достатъчна, защото очакваните валежи до края на месеца ще са под нормата. В третата декада на месеца при трайните насаждения също ще настъпи активизиране на вегетационните процеси. Месецът ще е подходящ за наторяване, за подготовка на почвата за бъдещите пролетници. Месецът е подходящ за всички дейности в селското стопанство."

Целите интервюта и атмосферата от празника Трифон Зарезан във видинското село Флорентин чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени