Земеделското недоволство- причини и решения

С протеста на земеделските производители започна тази седмица. Няма как той да не е тема и на днешното предаване, защото протестните действия продължават.  Недоволството на земеделците е заради решението да не бъде продължена забраната за внос на..

публикувано на 19.09.23 в 16:55

В сезона на туршиите- за българските зеленчуци и проблемите на сектора

В сезона на туршиите сме. За да затворим бурканите обаче, трябва да си набавим продукти. Ясно е, че това е традиция за българите и който не произвежда- купува. Лошото е, че заради куп проблеми, съпътстващи сектор зеленчукопроизводство, все по-малко са..

публикувано на 13.09.23 в 16:02

Борбата с Африканската чума по свинете- трудна и продължителна

След почти двугодишно затишие, в разгара на лятото тази година бяха регистрирани три огнища на Африканска чума по свинете- две от тях са от обекти в заден двор в съседната област- Монтана... Има ли опасност вирусът на Африиканската чума по свинете да..

публикувано на 07.09.23 в 09:10

Овощар: Държавата да се погрижи за малките производители- те са гръбнакът на сектора

Има ли хляб в овощарството, може ли да се печели със земеделие, и има ли държавна визия за неговото развитие? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Ивайло Иванов от село Бутан. Той е в графата земеделски производител от 1997 година...

публикувано на 01.08.23 в 19:00

Зърнопроизводител: Дъждовете във Врачанско влошиха качеството на зърното

До дни приключва жътвата във Врачанско. Заради падналите късни пролетни дъждове зърното е с по-ниско качество, по-ниски са и добивите. В "Земята, която ни храни" коментираме зърнените проблеми, а и не само тях, с председателя на Врачанския съюз на..

публикувано на 26.07.23 в 16:45

Около 500 кг от декар е средният добив на пшеница във Видинско

По-ниски добиви очакват зърнопроизводителите тази година, проблем са и ниските изкупни цени. В  началото на месеца бе даден официален старт на жътвата в област Видин, около 60 % от площите вече са ожънати. Пролетните дъждове са влошили състоянието на..

публикувано на 19.07.23 в 14:34

Вносен мед, ниски цени, недофинансиране на сектора и други пчеларски неволи

Мека зима, студена пролет, дъждовно начало на лятото- със сигурност аномалиите във времето се отразяват на всички живи организми, а за пчелите последствията са почти катастрофални. Как се отразяват промените и с какви проблеми се сблъскват пчеларите-..

публикувано на 11.07.23 в 19:05

Дни преди жътвата- тревоги и надежди на зърнопроизводителите

Дни преди жътвата- какви са тревогите на зърнопроизводителите, има ли резултат от протестите, когато основното недоволство бе заради нерегламентирания внос на зърно от Украйна, какво е състоянието на посевите и какви са очакваните добиви- в "Земята,..

публикувано на 27.06.23 в 16:30

Открита учебна работилница по лозарство в училището в Арчар

Единадесетокласници от СУ "Христо Ботев"-село Арчар с профили лозаро-винарство и озеленяване изнесоха открит урок пред ученици от седми клас в лозовото насаждение на училището. В заниманията се включиха ученици от всички паралелки. Инициативата е..

публикувано на 27.06.23 в 11:44
Томи Валериев, един от малкото зеленчукопроизводители в село Лехчево

Работата като поминък и удоволствие

В "Земята, която ни храни" ще се срещнем с двама производители от региона, за които всяка помощ от държава е добре дошла, но разчитат преди всичко на собствените си сили.  Петко Петков е от чипровското село Железна, потомствен животновъд е, и..

публикувано на 21.06.23 в 11:20