Лозарите във Видинско отчитат добра година

Още в средата на август във Видинско започна гроздоберът. Годината е идеалната лозарска година и производителите могат да се похвалят и с качество, и с количество, за разлика от другите селскостопански сектори, категорична е Красимира Владимирова,..

публикувано на 23.09.20 в 18:05

Динамичен пазар за слънчогледа, слабо се търси биологична пшеница

Средата на септември е и жътвата на пшеница отдавна не вълнува земеделците, сега усилията им са насочени към пласирането на зърното и прибирането на пролетниците. Според доклада на земеделското министерство Видин и Монтана са в челните редици по добиви..

публикувано на 16.09.20 в 14:10

Видин и Монтана- сред първенците по добиви от пшеница, във Враца много земеделци са пред фалит

Над 4 милиона и 600 хиляди тона е произведената пшеница за 2020 г. у нас. Това сочат официалните данни на земеделското министерство при 100 % реколтирани 1 176 048 ха площи в страната. Средният добив е 393 кг/дка. Предварителният анализ за качеството..

публикувано на 10.09.20 в 18:30

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

Вкусът "умами" и виното от Северозапада

В "Земята, която ни храни" тръгваме на едно "пътешествие" в света на виното, в което говорим както за лозя и вино, така и за възможности за туризъм и прослава на региона. В средата на юли с 50-тина любители на колелото и хубавото вино посетихме..

публикувано на 05.08.20 в 14:05

Лозарите очакват добра реколта, предстоят последни пръскания

В разгара на лятото сме, а времето е непостоянно- температурите са високи, понякога вали и дъжд. Как това се отразява на лозовите насаждения и какво е състоянието им- събеседник в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова, гл. асистент по..

публикувано на 28.07.20 в 17:47

"Дио Био"- с мисъл за чиста храна

"Когато насадихме ябълките, поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва. Заставаме зад истинските неща!...Сертификат не се..

публикувано на 30.06.20 в 19:40

Дни преди жътвата: Във Видин се надяват на добри добиви, във Враца загиват и пролетниците

Наближава жътва, затова и в "Земята, която ни храни" говорим за посевите. Със сигурност топлата и безснежна зима се отрази негативно, продължителната суша също си каза думата. Какво е състоянието на есенниците и има ли пропаднали площи- темата..

публикувано на 16.06.20 в 19:50

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в..

публикувано на 16.06.20 в 16:45

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков - лозар и винар.  Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в..

публикувано на 10.06.20 в 19:25