Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения.  Как..

публикувано на 12.07.22 в 17:00

Усилна жътва кипи из българските поля

Земеделието, в частност зърнопроизводството в област Видин, се развиват добре . Не може да се отрече обаче, че икономическата криза се отразява и на земеделието, а състоянието му зависи и от положението в държавата.  Какви са очакванията за..

публикувано на 05.07.22 в 18:05

Пчелари от Селановци заведоха дело срещу арендатор

Наскоро един проблем, който от години тревожи пчеларите, разбуни духовете в оряховското село Селановци. Там живеят повече от 3 хиляди души, а голяма част от тях гледат кошери. Всяка година са установявали смъртност при пчелите, но тази пролет за много..

обновено на 02.06.22 в 17:54

Сушата заплашва реколтата в Медковец

По-слаби добиви от пшеница очакват в Медковец. Липсата на влага в почвата е причина за това. Преди дъжда преди дни ситуацията с есениците бе критична, категоричен е кметът на общината Венцислав Куткудейски: "Есенниците пристъпиха към аварийно..

публикувано на 24.05.22 в 17:10

Напред! На земеделието му трябва и наука, и слънце!

Напред- науката е слънце! Днес навсякъде звучи "Всеучилищният химн". А в сферата на земеделието се изисква и наука, и слънце. Затова и в "Земята, която ни храни", говорим за това доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри...

публикувано на 24.05.22 в 16:25

Преодоляване на хранителния дефицит при царевицата

Грижите за младите растения са от значение за добивите при всички култури. Така е и при царевицата. В "Земята, която ни храни" съвети за  технологичните решения за най-добро хранене, недопускане или бързо преодоляване на проблеми в развитието на..

публикувано на 17.05.22 в 16:58

Листно подхранване и ранни грижи за слънчогледа

Сеитбата и стартът на пролетниците не винаги са при идеални условия. Добрият добив зависи от избора на качествени семена, подходящи торове, качествени агротехнически обработки и подходящи агро-климатични условия. А пролетта е сезон, който често..

публикувано на 10.05.22 в 17:51

С упоритост и позитивизъм- над 20 сезона в редиците на овцевъдите

За всеки един, който е посял или ще засява, е важно какво ще е времето. През май ще има условия за слани, на места ще има и градушки. През третото десетдневие валежите ще са със стопанско значение. Чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова от..

публикувано на 04.05.22 в 14:30

Проблемите на птицевъдите- птичи грип, високи цени на фуражи и горива, и липса на лоби

За птицевъдите се сещаме в два случая- по Великден, когато трябва да проверим ще поскъпнат ли яйцата или когато се появят огнища на птичи грип. Великден отмина, птичият грип обаче настъпва и към нас. В края на миналата седмица Българската агенция по..

публикувано на 03.05.22 в 15:45

Нова ферма с френски овце в Рабиша

От година Жечко Андрейнски отглежда елитно стадо овце от френската месодайна порода Ил дьо франс.  Овцевъдството е допълваща дейност на зърнопроизводството, но той се отнася с необходимата отговорност към новото си занимание.  На площ около..

публикувано на 19.04.22 в 19:30