Правилна растителна защита- здрави растения, хора и животни

Дни преди да отбележим Деня на растителнозащитника- 16 януари, с Мариета Миловска - началник отдел "Растителна защита" към Областна дирекция по безопасност на храните във Видин говорим за ролята на растителната защита за добивите и здравето на..

публикувано на 13.01.21 в 09:15

Стопанствата във Видин - по-малко, но с модерна техника

Намаляват малките стопанства, но се увеличават обработваемите площи във Видинско- това показват първоначалните данни след преброяването на земеделските стопанства във Видинско. 5 800 земеделски стопанства са преброени до 18 декември, част от тях- по..

публикувано на 30.12.20 в 14:20

Над 1000 прасета се отглеждат в "заден двор" във Видинско

На прага сме на празниците, на които по традиция на трапезата ни присъства свинско месо. Не са далечни времената, в които във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе. Заради Африканската чума, която миналата година завладя и нашата страна,..

публикувано на 22.12.20 в 19:10

Социалната роля на пчеларството

Може ли на пчеларството да се гледа не като на занаят, а като на начин да накараш някого да се почувства полезен- за себе си и за обществото?  Сдружение "Закрилници" е неправителствена организация, насочена в подкрепа на уязвими общности...

публикувано на 17.12.20 в 17:53

Платформа събира ферми за занаятчийски продукти

"Фермери, скъсете пътя на сиренето си до клиентите"- това е скритото послание на онлайн семинар за представяне и обмяна на идеи за производството на занаятчийско сирене. Събитието е организирано от FACE, Европейската мрежа на фермерските и..

публикувано на 15.12.20 в 16:45

Здрава почва- здраво общество!

"Да поддържаме почвата жива, да запазим почвеното биоразнообразие"- под това мото тази година ще бъде отбелязан Световния ден на почвите.  Тази година празникът ще е на 22 декември. Иначе  Денят се отбелязва от 2014 година на 5 декември по..

публикувано на 09.12.20 в 18:40

Александър Миков и света на напитките

8 декември е- затова в "Земята, която ни храни", отделям място и на студентската младеж от агросектора. Александър Миков е от Видин, учи в Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и..

публикувано на 08.12.20 в 18:01

Стайко Стайков: Бъдещето на земеделието е в науката, наложително е да имаме Земеделска камара

Слаб е инвеститорският интерес към земеделската земя. Към момента слабо е и предлагането. Пандемията и разпокъсаността на земята са сред основните причини, смята председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя у нас..

публикувано на 20.11.20 в 18:35

Да подготвим дръвчетата за презимуване

Есента е сезонът, в който грижите за овощните дръвчета не трябва да престават, ако стопаните искат и през следващата година да берат плодовете им. В "Земята, която ни храни" съветите са от агронома Иван Попов : " Има още няколко неща, които трябва..

публикувано на 11.11.20 в 17:20

Пчели, пчелари и мед в условията на пандемия

Пандемия и коронавирус - под този знак минава годината. Икономиката забуксува, в отделни сектори имаше и фалити, косвено бе засегнато и селското стопанство. Как пчелите се отнесоха към пандемията- в "Земята, която ни храни" говорим с Петър Младенов..

публикувано на 28.10.20 в 19:10