Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Пиринска мура" внесе искане за обявяване в несъстоятелност

| обновено на 17.02.14 в 18:02
Снимка: БГНЕС

Работещите в завод "Пиринска мура" в Банско обсъдиха днес с областния управител на Благоевград Муса Палев конкретни искания, гарантиращи заплащането в завода и неговото бъдеще. Малко след това стана ясно, че на 10 февруари собствениците са внесли искане в съда за обявяване на дружеството в несъстоятелност. 

По-рано надзорният съвет на "Пиринска мура" изпрати писмо с предложение за започване на преговори с протестиращите работници. Започна срещата на хората с областния управител на Благоевград. В писмото е изложено решението от заседание на Надзорния съвет в Съединените щати и предложение в хода на преговорите. 

Собственикът Александър Грос предлага схема за изплащане на дължимите заплати в рамките на четири-шест седмици, като възнагражденията за септември се изплатят в момента на подписване на споразумението със синдиката в предприятието. Офертата на собственика обаче е обвързана с производството, като се искат гаранции за подготовка на експедиции от 16 контейнера. Преди да тръгне всеки от тировете, работодателят се задължава да превежда по 25 хиляди лева само и единствено за заплати. Хората приеха сдържано писмото, но бяха категорични, че ще отидат с много по-сериозни искания и гаранции на срещата със собственика, насрочена за сряда:

Не може в предприятие, което е толкова печелившо, заплатите да са 300 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна