Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция договориха пълна либерализация на разрешителните режими за автомобилните превози

| обновено на 18.02.14 в 10:47
Снимка: Дора Атанасова
България и Турция са постигнали договореност за пълна либерализация на разрешителните режими за автомобилните превози между двете страни. Ще бъде изготвена напълно нова междуправителствена Спогодба за транспортните превози, тъй като съществуващата е от 1977-а година. Това е резултатът от продължилите почти осем часа преговори между министрите на транспорта на България Данаил Папазов и на Турция Лютфи Елван.

Започва поетапно въвеждане на пълна либерализация, която ще обхване на първия етап всички двустранни транзитни разрешителни, съобщи за "Хоризонт" министър Папазов:

На сегашния етап единствено е невъзможно те да обхванат от и за трета страна, но при всички положения, ако тази спогодба бъде изработена в сроковете, за които се договорихме, и бъде въведена в действие, то разрешителните, които са от и за трета страна, ще бъдат значително увеличени.


Новата междуправителствена спогодба за транспортните превози трябва да бъде готова до края на месец април. Тя ще позволи да се дават по-голям брой разрешения за превози до трети страни. 

В първата седмица на месец март експерти на двете администрации да започнат изработването на новата спогодба, която до края на март сме дали задачата да бъде готова. И след обсъждането и необходимите процедури, които трябва да преминат през двете държави, съответно до края на април да бъде подписана. Единствено нерегламентираните товари ще бъдат тези, които са със специалните разрешителни от и за трета страна, като от и за трета страна по наше настояване бройката ще бъде значително увеличена.

От 1-ви март се създава кол център, който ще работи в двете автомобилни администрации на България и на Турция, който ще бъде на разположение на българските и турските превозвачи по всяко време на денонощието.

Горещ телефон, на който всеки водач, който има проблеми на границата или в страната на другата администрация, да има възможност да информира и своевременно да се вземат мерки, като до въвеждане на новата спогодба двете администрации се задължиха да оказват абсолютно пълно съдействие, което да облекчава транспортите услуги между двете страни.


Доволни сме, че се седна на масата за преговори, но тепърва ще се очертават договореностите
, заяви в предаването "Преди всички" Красимир Лалов - заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи по повод разговорите в Анкара:

На българско-турската граница нещата са спокойни. Много неща има за изчистване, за уточняване. Разбирате, че една среща на ниво министри не може да изчисти нещата, които бяха проблем за българските превозвачи, но е хубаво, че има добра воля това да стане. Затова може би чухме, че скоро ще има среща на експертите от двете нива на Автомобилна администрация от българска и турска страна, където може би ще станат съществените неща от тази среща.

Интервюто на Силвия Великова с Красимир Лалов можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна