Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да се съгласим с новите общи условия на столичната топлофикация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ще ни спират топлата вода и парното при повече от две неплатени сметки. Това е записано в новите общи условия, по които „Топлофикация – София” ще работи с клиентите си. Документът беше одобрен от енергийния регулатор и публикуван на страницата му.

Почти половината от домакинствата в столицата имат повече от две забавени плащания за парно и топла вода. Всички те могат да останат не само на студено, но и без топла вода. Ако два месеца поред не сме плащали сметката си, „Топлофикация” ще ни изпрати 15-дневно уведомление, за да ни подкани да платим. Ако не успеем, ще ни спрат парното. А когато покрием задълженията си, ще трябва да платим, за да ни го пуснат отново.

И експерти в енергийното законодателство, и топлоинженери обаче са скептични, че мярката въобще ще може да се приложи. Спирането на тока отнема няколко минути, а за парното ще трябват няколко дни. Кой ще плати и как ще се изчисли източването на цялата инсталация на блока и може ли да става често, заради поредния некоректен платец, също не е ясно.

Процедурата по пускането е също толкова сложна.

И още - без значение, че ни спират парното, пак ще ни се трупат левове от сградната инсталация.

Според енергийни експерти правилата са недомислени и няма да имат ефект.
 
В правилата пише още, че клиентът  е длъжен да пусне служителите на „Топлофикация”, за да му спрат парното. Въпросът е какво ще стане, ако откаже?

Междувременно ако забавим плащания, скоро ще плащаме лихва не върху прогнозните си сметки, а върху изравнителната, която получаваме през лятото. Именно в нея е отчетена реалната консумация през отоплителния сезон. Всичко това, ако избегнем спирането на парното.

Темата коментираме и търсим съвети от потребителска гледна точка с експерта на федерацията на потребителите в България Константин Павлов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна