Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл е безмълвен по въпроса кога ще отпусне втория транш от финансовата помощ за Украйна

Днес говорителят на руския президент Путин - Дмитри Песков отклони въпросите относно това, кога Русия ще отпусне втория транш от договорената преди време финансова помощ за Украйна в размер на 15 млрд. долара.

В началото на седмицата руският финансов министър Антон Силуанов каза, че през настоящата седмица Москва ще закупи украински еврооблигации за 2 млрд. долара. В същото време източник от украинското правителство заяви, че Киев очаква втория транш от руската финансова помощ да пристигне в украинската столица в сряда.

Помолен да коментира тези изявления от началото на седмицата, Дмитри Песков заяви, че оказва да отговори.

Възможната промяна на позицията на Русия е факт след започналите от вчера насам тежки кървави сблъсъци между украинските специални части и проевропейски настроените протестиращи, като по последна информация броят на загиналите вече е достигнал 25.

Междувременно стана ясно, че външните министри на Европейския съюз ще проведат утре извънредна среща, на която да обсъдят кървавата криза в Украйна.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес, че очаква европейските правителства да договорят спешни санкции срещу лицата, отговорни за насилието и за използването на прекомерна сила в Украйна.

Трябва да заявим ясно....ЕС ще отговори на всяко влошаване на обстановката. Ето защо ние очакваме, че спешно могат да бъдат одобрени от нашите държави-членки целенасочени мерки срещу лицата, отговорни за насилието и използването на прекомерна сила, подчерта Барозу в специално изявление.

Ние призоваваме всички страни в конфликта незабавно да сложат край на насилието и да се ангажират със смислен диалог в отговор на демократичните стремежи на украинския народ, допълни той.

Кървавите сблъсъци в Киев доведоха до срив на украинската валута и на украинските държавни облигации, което провокира и спад на руската рубла до рекордно историческо дъно спрямо еврото.

Цените на украинските дългови книжа с падеж през 2023-та година се сринаха до рекордно дъно от 80,50 долара, дълговите книжа с падеж през 2020-а година паднаха с 0,4 цента за долара, докато на книжата с падеж през 2014-а година паднаха с над 1,5 цента за долара.

Цената за застраховка на петгодишния украински дълг (т. нар. петгодишни Credit Default Swaps - CDS) се изстреля до 1271 базисни пункта, достигайки най-високо ниво от декември 2009-а година. Това означава, че гаранцията/застраховката за петгодишен украински дълг за 10 млн. евро достигна 1,271 млн. евро!

Европейската инвестиционна банка (EIB) обяви, че замразява дейността си в Украйна с оглед провеждащото се насилие в страната.

Украинската криза засегна и руските финансови пазари, като рублата удари рекордно исторически дъно от 49,03 рубли за едно евро и падна с 1,6% до 36,68 рубли за един долар, което е нейното най-ниско ниво от 2009-а година. Това обезцени руската рубла до ново дъно от 41,65 спрямо "кошницата" от двете основни валути - евро и долар. Руската фондова борса също бележи солиден спад, като индексът RTS падна с 2%.

Кървавите сблъсъци в Киев доведоха и до ново напрежение на т. нар. "развиващи се" пазари , като унгарският форинт падна с 1,3% към 312,56 форинта за едно евро - ден след решението на Унгарската централна банка да понижи основната лихва в страната с цели 15 базисни пункта. Известно ново понижение спрямо американския долар бележат и турската лира, южноафриканският ранд и индийската рупия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна