Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2014 година

Снимка: Областна администрация Видин

Днес се навършиха 141 години от обесването на Васил Левски- България се преклони пред светлата памет на Апостола. В Монтана бе отслужена панихида в храм "Св. Св. Кирил и Методий", а по-късно през деня бяха поднесени цветя пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапада. Жителите на Монтана видяха и презентацията "Апостолът и ние". Стотици се поклониха пред паметника на Васил Левски и във Враца. Проявите започнаха с панихида, отслужена във Възнесенската църква в града под Околчица. Ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство и туризъм почетоха делото на Апостола с рецитал, а в Градската концертна зала ученици от Основно училище "Васил Левски" и врачанската Симфониета изнесоха концерт. Със заупокойна молитва в храм "Св. Димитър" започнаха възпоменателните събития във Видин. Програмата продължи пред паметника на Апостола, където бяха връчени наградите на победителите в състезанието "Лъвски скок". Специална програма за този ден бяха подготвили децата от ЦДГ "Васил Левски" Видин. Във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" бе проведен открит урок по родолюбие, посветен на живота и делото на Апостола на свободата. В него участваха ученици от шести клас от ОУ "Отец Паисий".

"Децата от българското училище "Васил Левски" в Аликанте познават добре живота и делото на своя патрон. Проблемът е обаче, че много други българчета в Испания нямат възможност да изучават историята ни и не знаят нищо за великите ни личности", каза в предаването на Радио ВИДИН "Другата истина" Славка Николова от Мездра- един от основателите на училището, която от 2002 година живее в Испания.

Директорът на ТД на НАП Велико Търново Стефан Михайлов проведе работна среща на представители на едрия и среден бизнес от област Видин с браншови и неправителствени организации от региона. "Това е началото на активен диалог между приходната администрация и бизнеса, с цел насърчаване на коректното отношение към фиска", уточняват от приходната администрация. Териториалният директор е разяснил основните промени в законодателството през 2014 година. Поет е ангажимент за стриктно спазване на законите от страна на служителите на НАП, еднаквото им прилагане спрямо всички фирми и граждани, и своевременно възстановяване на недължимо платените суми в бюджета.

Районната здравноосигурителна каса във Видин сключи договори за медицинска дейност за 2014 година с изпълнителите на доболнична медицинска помощ в областта. От пресцентъра информират, че са сключени 62 договора с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ. През тази година видинчани ще получат медицинска помощ от общо 71 общопрактикуващи лекари. 8 остават груповите лекарски практики в област Видин. Разкрити филиали на центрове на джи-пи практики на общопрактикуващи лекари има в 15 населени места в областта. Селата Кутово и Рабиша остават без лекари, сключили договор с Касата на този етап.

Районната здравноосигурителна каса във във Враца стартира от днес процедура по сключване на договори с лечебните заведения за болнична помощ. Изготвен е график, съгласно който до 24 февруари, договори трябва да се подпишат с всички болници на територията на Враца. През настоящата година по договор със здравната каса ще работи и Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в Роман, която ще изпълнява в болнични условия дейности по две физиотерапевтични пътеки. Така с нея общо лечебните заведения за болнична помощ, работещи по договор с Касата, стават 12 на брой.

Агенцията по храните в Монтана ще проверява кухните в социалните домове и тези в училищата в региона. Подадените сигнали за нередности е причината за щателната инспекция. На територията на област Монтана има 15 социални дома. В тях са настанени над 800 души. Във всеки един от тях, както и в кухните в училищата ще се извършат проверки, уточни д-р Людмил Антов, директор Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана.

Габриел Йончев- съдия във Видинския окръжен съд, насрочи за 5 март 2014 година поредното заседание по дело на охранителна фирма срещу Община Видин. Насрочване на ново гледане се наложи поради неявяването на заседанието днес на ищеца по делото и неговия адвокат. Делото е образувано по искова молба на управителя на фирма "Сова 7" Валентин Борисов, с претенция за вземане в размер на над 788 479 лева. Интересите на Община Видин в съда защитават общинските съветници Цецо Иванов и Момчил Станков и главният юрисконсулт на Общината Десислава Костова.

Над два пъти е превишена нормата за съдържание на Фини прахови частици във Видин през последното денонощие, сочат данни от бюлетина за качеството на атмосферния въздух, който ежедневно се публикува на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Освен в крайдунавския град, превишени норми за прах са отчетени още в 14 града на страната. За предходното денонощие нормите за прах във Видин са били превишени 3,7 пъти, а през почивните дни превишенията са 2,59 пъти над нормата.

Врачанската "Топлофикация" не смята да спира отоплението през март, въпреки прогнозите за повишение на температурите. Това обеща изпълнителният директор на частното дружество Радослав Михайлов. Той допълни, че засега няма и постъпили молби за отказ от парното, а отоплителния сезон продължава по закон до 1 април. В същото време от "Топлофикация" напомниха на битовите абонати и фирмите да спазват законовите срокове за погасяване на своите задължения за отопление и топла вода. Най-големият длъжник засега е ДКЦ-1, като здравното заведение дължи за парно 214 625 лева. В списъка на най-големите длъжници е и МБАЛ, чието задължение е в размер на 182 000 лева. Сметки от около 59 000 лева има и общинското дружество "Спорт и туризъм", което стопанисва спортните обекти в комплекс "Христо Ботев". Задълженията на врачанската "Топлофикация" за синьо гориво към "Булгаргаз" вече са за около 6 500 000 лева. Ситуацията е такава, че ако частното дружество си прибере борчовете, ще може да изчисти и своите задължения.

Трансграничен център за обучение по системи за управление на качеството бе открит днес във Видин. Предвидено е в него да бъдат обучени 50 представители на малки и средни предприятия, както и на местни власти и държавни институции, каза за Радио ВИДИН Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Видин. Предимството на новооткрития видински център е, че предоставя безплатно обучение за управление на качеството, а и няма да се налага пътуване до столицата или по-големите градове, където досега се предлагаха подобни курсове, допълни Евтим Стефанов.

Започнаха дейностите по проекта "Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Козлодуй", който включва изграждане на Канализационен клон 95- смесена канализация, информират от общинската управа. Общата дължина на смесената канализация на ул. "Хаджи Димитър" ще бъде 202 метра. По протежение на улицата ще бъде извършена реконструкция на водопровода със същата дължина и 12 броя сградни водопроводни отклонения. Предвидено е и изграждането на смесена канализация и по улицате "Ралица" и "Калина", със предвидена обща дължина от 694 метра. Реконструкцията на водопровода по двете улици ще бъде с обща дължина 635 метра и прилежащи 44 броя сградни водопроводни отклонения. Строително-монтажните дейности по тези две улици ще започнат след изграждането на смесената канализация и реконструкцията на водопровода по улица "Хаджи Димитър".

Постове на жандармерията ще има и в някои от селата и по пътищата в Кулско, по посока Видин, Димово и Макреш. Това стана ясно по време на приемна в Кула, организирана от Районното полицейско управление (РУП) във връзка с обявената от МВР специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малки и отдалечени населени места. Началникът на (РУП) се срещна с кулската общественост в салона на Общината. Един от най-често споделяните проблеми бе за реда за подаване на жалба до полицията за проникване в чужд имот. Подобни срещи предстоят и в селата на общината, където хората ще могат да споделят своите притеснения и проблеми, без да се налага да ходят до общинския център.

40 служители на видинската охранителна фирма "МАРС" ООД  получиха сертификати за повишаване на професионалната им квалификация. Те бяха обучени в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Охранителите са придобили трета степен на професионална квалификация по професия охранител, каза Любен Иванов, управител на охранителната фирма. 37 са лицата, успешно положили изпита за придобиване на трета степен охранител, каза Мариета Георгиева, директор на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Обучените лица са с гарантирана заетост за 12 месеца в охранителната фирма, инициатор на обучението.

Открит урок на тема "Любовта в поезията на Багряна и Дебелянов" се проведе във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Участници  в проявата бяха учениците от 8-ми клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Заниманието протече по метода Световно кафене, като четирите отбора представиха своите знания по творчеството на двамата автори. След края на открития урок участниците се почерпиха със сладки, както изискват правилата на метода Световно кафене, и се поздравиха за доброто представяне.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна