Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против промените в Закона за Сметната палата

Снимка: БГНЕС
Ръководството на Сметната палата излезе с остро становище по промените в Закона, регламентиращ  устройството и дейността й. Промените са предложени от група депутати от управляващите партии БСП и ДПС. Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров коментира в предаването "12+3":

Промените целят депрофесионализация на Сметната палата. Критериите за професионализъм на ръководството се занижават много, премахват се изключително важни управленски равнища, премахва се сертификатът за одитори. Този орган, съобразно българските традиции, ще се назначава на квотен принцип от управляващото мнозинство и имам подозрение, че Сметната палата ще се опартизани и ще изпълнява политически поръчки, вместо да бъде професионален и независим орган.

Не е смисъл на живота ми да съм ръководител на Сметната палата. Тук хората се оценяват по заслугите си. Пораснало е равнището на хората. Другото би било реставрация на един компрометиран модел. Очевидно е, че се цели смяна на ръководството. Но по-лошо е, че се цели смяна на модела.


Надежда Сандолова
- доскоро член на Европейската сметна палата: Не бих казала, че това е връщане назад на компрометиран модел. Мога да кажа, че моделът не е важен, а е важно приложението му. Колективният орган дава възможност за повече професионални  мнения. Изискванията, които са сложени за 10-15 години стаж, са много отворена врата. Одитът е тежка професия. Иска много кураж и познания. В България има подготвени хора. Нямам нищо общо с информацията, че ще бъда председател. Нямам нищо общо. Занимавам се с друго. Това е една от много важните институции. Аз мисля, че колективният орган е по-труден за манипулиране.

Интервютата на Даниела Големинова с проф. Валери Димитров и с Надежда Сандолова можете да чуете от звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени