Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорното предложение на ДПС, засягащо преференциалния вот, беше прегласувано и отново одобрено

| обновено на 21.02.14 в 15:40
Снимка: БГНЕС

Приетото снощи спорно предложение на ДПС, засягащо преференциалния вот, беше прегласувано и отново одобрено. Късно снощи в отсъствието на ГЕРБ беше решено, че когато избирателят не е посочил преференциален кандидат, вотът му е за първия в листата. Днес лидерът на ДПС Лютви Местан призова БСП и ГЕРБ да гласуват отново и тяхното предложение беше прието. 

Депутатите приеха предложението на Мустафа Карадайъ от ДПС и в Изборния кодекс бе записано, че когато избирателят не е отбелязал преференция за кандидат в листата, това ще се зачита като предпочитание за първия в листата. При гласуването по този текст лидерът на ДПС Лютви Местан призова всички парламентарни групи да са в пленарната зала, за да гласуват по съвест и да не си измиват ръцете с предложението на ДПС.

За да си поемат отговорността и за последствията. Ние няма да позволим на никого да ни използва било за салфетки или носни кърпички.

Така се реши избирателите да могат да пренареждат листите на партиите като само техните водачи ще бъдат непроменяни по време на изборите, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Преференцията е факт, беше премахната от кодекса на Фидосова и тя е с мажоритарен елемент. При национални избори един избирателен район, в който има около 20  хиляди гласа, толкова средно тежи един народен представител за неговия избор, са нужни само хиляда гласа реално погледнато, за да отидеш дори от последно място на второ и да си на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева изказа друга позиция.

Мажоритарният елемент в пропорционалната система на практика няма да се случи. Това е дълбоко противоречие между Коалиция за България и ДПС, което ние неведнаж сме изтъквали, когато сме коментирали основните различия за тези две управляващи групи.

От ДПС коментираха и желанието да се сезира КС по отношение на уседналостта. Лютви Местан заяви:

В редакцията на  Фидосова, в която се припознава от едно ad hoc мнозинство в 42-рото Народно събрание, уседналостта не трябва да се нарича уседналост, а забрана за гласуване. Това е лишаване от право на гласуване. И ние твърдим, че това е противоконституционно. Ако са толкова убедени, да ни подклрепят с 12 гласа да сезираме КС .

Такава подкрепа до момента обаче не е изразена от депутатите на останалите парламентарни групи.

Дебатите по второто четене на Изборния кодекс продължават, в момента се обсъждат преходните и заключителните разпоредби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна