Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският президент и опозиционните лидери подписаха споразумението за изход от кризата

| обновено на 21.02.14 в 17:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Виктор Янукович и тримата главни опозиционни лидери подписаха споразумение за слагане на край на продължилата три месеца криза, при която загинаха близо 100 души, съобщиха световните агенции.

Днес беше подписано споразумение между президента, лидерите на опозицията и международни представители - министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, заяви опозиционният лидер Виталий Кличко след подписването на споразумението.

Пактът предвижда предсрочни президентски избори не по-късно от месец декември, реформа на конституцията до септември и сформиране на правителство на националното единство в рамките на десет дни от парафирането на документа.

Съгласно споразумението украинският парламент гласува с голямо мнозинство връщането на конституцията на страната от 2004 година. 386 депутати в 450-местният парламент гласуваха "за" документа, който ограничава правомощията на президента - едно от основните искания на опозицията. Депутатите приветстваха гласуването с националния химн.  Освен това депутатите приеха безусловна амнистия за всички участници в протестите в Киев.
   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна