Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Хиляди протестиращи остават на централния площад Независимост в Киев, въпреки постигнатата вчера договореност за разрешаване на политическата криза в Украйна, която отне живота на десетки хора, отбелязват днешните западни вестници. Мирното споразумение между украинския президент Виктор Янукович и опозиционни лидери предвижда провеждането на предсрочни президентски избори по-късно през годината, формиране на коалиционно правителство и преминаването на някои правомощия на президента в юрисдикцията на парламента, пише Los Angeles Times.Споразумението трябва да доведе до прекратяването на най-голямата политическа криза в историята на пост-социалистическа Украйна и спиране на насилието, което за последните няколко дни отне живота на над 100 души.

Никой в Близкия Изток не изучава тежката трагедия в Украйна с по-голям интерес и дълбоко притеснение от президента на Сирия Башар Асад, пише The Independent.  Асад не спира да мисли върху забележителните съвпадения между обсаденото правителство на Янукович и неговия собствен сирийски режим, който все още се бори с въоръжените метежници. Без подкрепата на Иран и Русия, Асад едва ли би останал на власт през последните три години в Сирия. Същото важи и за Янукович, който не би устоял на опозиционните сили и ЕС, без „братската” помощ на Москва, посочва Индипендънт .

Северна Корея отхвърли разкритията на ООН, които изобличават страната в извършването на престъпления срещу човечеството, напомнящи ерата на нацистите, пише The Guardian. Властите в Пхенян нарекоха доклада на ООН с думите „лъжи, изфабрикувани от враждебни сили”. Главнокомандващите на силите за сигурност и дори лидерът на страната Ким Чен Ун ще бъдат обвинени в издаване на заповеди за системно насилие, принудителен глад и убийства на собствените си граждани, се казва в доклада на наблюдателите на ООН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна