Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полски анализатори: Отговорността за стрелбата в Украйна носи президентът Виктор Янукович

Руски анализатори: Формирането на основния кабинет в Украйна ще бъде свързано с избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никой не се съмнява, че Европа е посоката, в която гледат и протестиращите и всички хора в Украйна, които искат някакво нормално бъдеще за страната си, така че в случая е повече от естествено, че Европа трябваше да се намеси. Друг въпрос е, че никой не отрича, че намесата беше твърде закъсняла и твърде слаба в един решаващ по-ранен период, когато беше възможно тези кръвопролития да не се случат. /…/ Това споразумение не беше постигнато на институционално ниво, а от трима външни министри – на Германия, Франция и Полша, коментира кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

При заседанието на външните министри в Брюксел са обсъждани и санкциите, които ще бъдат наложени, съобщи Чепишева и добави: Когато заседаваха външните министри  се чуха и гласове, че за насилието и безредиците има виновни и от двете страни и от страна на някои радикални представители на опозицията и че може би и те трябва да са обект на санкциите.

Директорът на Полския институт за международни отношения Марцин Заборовски заяви в интервю за предаването „Събота 150“, че отговорността за стрелбата в Украйна носи президентът Виктор Янукович: Той манипулираше протестите докато му бяха нужни, но когато Майданът продължи по-дълго от необходимото започнаха провокации и специалните части употребиха сила. Реципрочно със сила отвърнаха и демонстрантите. Бих се изненадал заповедта на снайперистите да стрелят е била дадена от някой от обкръжението на Янукович. За мен това е по-скоро провокация, защото снайперистите влошиха ситуацията до момент, в който трудно се правят компромиси. Не вярвам в някаква външна намеса на САЩ, защото те нямат интерес от влошаване на ситуацията.

Старши сътрудникът във варшавския Център за източни изследвания Войчех Конончук заяви, че политическата отговорност за стрелбата по мирните протести  е на президента Янукович. Той определи споразумението като добра сделка, която ще позволи да се успокои напрежението: Идеята да се върне конституцията от 2004-а година не е много удачна. Да не забравяме опит с парламентарната република в Украйна между 2005-а и 2010-а година. Системата дефакто парализира държавата. Конституцията беше двусмислена в разпределението на правомощията между премиера и президента и в резултат работата на правителствата практически беше обезмислена. /…/ Обявените вчера санкции са само началото. Ако насилието  по улиците на Киев продължи ще има втора серия наказания. /…/ Грешно е да се смята, че това е конфликт  между крайни десни екстремисти от една страна и правителството от друга. Това не е и конфликт между Изтока и Запада, дори и опозицията да е имала някаква подкрепа от Запада, то тя не е значителна.

За повече от 20 години независимост в Украйна се натрупаха много противоречия,а идеологията на младата национална държава така и не беше формулирана. Страната преживява поредното сътресение след като остро беше поставен въпросът на къде да върви – на Изток или на Запад. В този момент Украйна се нуждае най-вече от легитимна власт, но решаването на този проблем ще бъде трудна задача за разделеното украинско общество, коментира пред кореспондента ни в Москва проф. Александър Гусев, ръководител на Центъра за стратегическо развитие на страните от общността на независимите държави в Института за Европа към Руската академия на науките: Главната задача в момента е сформирането на ново правителство. Не вярвам, че опозицията е способна да създаде правителство, което би се харесало на всички, ако не привлече в него представители, които или вече са работили в кабинета, или са членове на различни партии и движения, включително такива, които са свързани със сегашното ръководство на страната. Мисля, че не си струва да се разчита на това правителство. /…/ Ясно е , че това правителство ще бъде временно и формирането на основния кабинет ще бъде свързано с президентските избори и с онази личност, която ще заеме този пост.

Противопоставянето в Украйна все по-силно разкрива фундаменталните противоречия между западната и източната част на страната. С идването на опозицията на власт проблемите могат само да се задълбочат, прогнозира Сергей Михеев, политолог и генерален директор на Центъра за политическа конюнктура: Опозицията няма никаква представа как да реши проблемите и предизвикателствата, пред които ще се изправи. Освен тя ще бъде принудена да легитимира властта си чрез избори независимо дали ще има промени в конституцията.

Събитията в Украйна могат да имат сериозни последици за отношенията на Русия с ЕС, смята заместник-директорът на Института за страните от общността на независимите държави Владимир Жарихин. Неговото мнение е, че Европа играе деструктивна роля в Украйна и е време Русия да се замисли дали да не промени политиката си.

Това, което наблюдаваме напоследък в Украйна беше опит за държавен преврат с подкрепата на ЕС и САЩ, убеден е руският политолог Аждар Куртов.

Бившият американски посланик в Киев Джон Хърбст коментира за „Събота 150“: Няма съмнение, че правителството е отговорно за кръвопролитията. Всичко започна като мирен протест, който службите за сигурност се опитаха да потушат със сила още през ноември. От месеци насам те репресират демонстрантите, арестуват протестиращи, бият ги и дори ги измъчват. /…/ Ако Янукович имаше пълен контрол над службите за сигурност той щеше да съумее по чист начин да прогони протестиращите от Майдана, но Янукович нямаше достатъчно верни служители, за да го направи. Склонен съм да приема възможността, че Янукович не е дал лично заповедта за стрелба, но със сигурност го е направил някой висшестоящ от неговото обкръжение  и затова президентът е отговорен.

Според Хърбст щеше да е добре, ако санкциите на ЕС бяха наложени по-рано: ЕС по-влиятелният играч в тази ситуация, отколкото САЩ.

САЩ иска честен и демократичен процес в Украйна. Просто не желаем правителство, което репресира народа си. Това е позицията на САЩ, добави Хърбст.

Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков заяви в интервю за предаването „Събота 150“: Това, което се случи сега води към още по-сериозно разделение на държавата. Ако кажем, че подписването на споразумение е безспорно един голям плюс, аз бих казал, че всеки плюс се състои от два минуса. Разделението на украинското общество се задълбочи, а украинската държава е изправена пред проблема да запази собствената си държавност, знаейки, че вече има призиви за федерализация, които идват от източната страна, а също така много силните националистически тенденции пък, идващи от Западна Украйна, също съдействат за подобни настроения.

По отношение на българо-руските отношения заради позицията на България за събитията в Киев, Кючуков каза: България няма никакъв интерес да се дестабилизира украинското общество и държава и затова мисля, че е редно и отговорно през цялото време да се говори за диалог.

Според него споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС ще има, независимо кой ще бъде на власт.

Ако основна причина за икономическите проблеми в Украйна е лошото управление на страната в последните години, то събитията от последните дни допълнително влошиха нещата, смята директорът на Европейско-украински бизнес съвет Джеймс Уилсън: От  две години Украйна страда от загуба на доверие от страна на чуджите инвеститори. Последните събития бяха истинска катастрофа от гледна точка на възможностите да се привлекат външни инвестиции. Агенциите понижиха кредитния рейтинг на Украйна по очевидни причини, които направиха цената на парите още по-висока за бизнеса. Сега изплащането на заемите струва повече, защото рисковете са по-високи за кредиторите.

Мненията на анализаторите чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна