Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хейг: Не е в интерес на Русия да се намесва в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Уилям Хейг предупреди, че не е в интерес на Русия да се намесва в Украйна или пък да пречи на връзките на Киев с Европейския съюз. Ръководителят на британската дипломация заяви, че е изключително важно ЕС да помогне за подобряване на икономическото положение в Украйна, за да може страната да преодолее политическите опасности, които все още я застрашават. Той направи това изявление в момент, в който стана ясно, че Брюксел подготвя голям финансов пакет в подкрепа на новите украински власти, които ще заместят режима на президента Виктор Янукович.

Уилям Хейг добави, че в понеделник ще разговаря по телефона с руския си колега Сергей Лавров, за да го убеди, че заздравяването на търговските връзки между Украйна и Евросъюза ще бъде от полза и за Русия:

Поддържаме постоянен разговор с Русия. Много важно е той да продължи особено ако се стигне до предлагането на икономически пакет на Украйна. Ще бъде много важно Русия да не прави нищо, с което да подкопае такъв пакет и да сътрудничи с нас в подкрепа на подобна помощ.

Запитан дали Лондон не се опасява, че Русия може да изпрати танкове в Украйна, той предупреди, че това само би утежнило ситуацията в страната:

Не би било в интерес на Русия да прави подобно нещо. Важно е да поддържаме комуникация с Русия, което правим, за да може украинският народ сам да избере пътя си напред.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна